Hoe herken je een goede Android box?

Bij het uitzoeken van een goede box kun je de onderstaande checklist hanteren:

  • Werkgeheugen (RAM) van minimaal 2GB
  • Android 6 of hoger
  • Bekende fabrikant met eigen website
  • Regelmatige online updates van de firmware (het besturingssysteem)
  • Supportforum
  • Voldoet aan je persoonlijke wensen

Hieronder een toelichting:

Werkgeheugen (RAM) van minimaal 2GB

Er zijn diverse boxen op de markt met slechts 1GB werkgeheugen. De ervaring leert dat deze boxen vaak nogal traag reageren. 2GB RAM werkt doorgaans een stuk soepeler. Meer dan 2GB is mooi maar niet echt noodzakelijk voor standaard gebruik.

Android 6 of hoger

Koop geen boxen met een lagere Androidversie, dan kun je problemen verwachten met de ondersteuning van diverse apps. De laatste versies van Kodi werken bijvoorbeeld alleen op Android 5 en hoger. Ziggo Go werkt weer niet met Android 5. Met Android 6 zit je safer.

Bekende fabrikant met eigen website

Er zijn diverse boxen op de markt met namen als bijvoorbeeld MXQ Pro, M8S, X96. Dit zij echter geen beschermd merken en je weet eigenlijk nooit welke fabriek deze box heeft gemaakt. Er kan andere hardware inzitten en ook de firmware verschilt vaak. Je weet dus eigenlijk niet wat je precies krijgt en meestal kun je dan ook updates van de firmware op je buik schrijven.
Kies daarom voor een box van een bekende fabrikant zoals bijvoorbeeld Nvidia, Minix, HiMedia, Zidoo, WeTek, Xiaomi, Beelink, Eny.


Regelmatige online updates van de firmware

Veel Chinese fabrikanten van goedkope boxen doen aan verkopen-en-vergeten, je zult nooit een update van de firmware zien. De betere merken brengen regelmatig updates uit. Ook daarin blinken de topmerken als Nvidia en Minix uit.

Supportforum

Zeker als je je box uit China hebt laten komen is het lastig om goede support te krijgen. Check of er een goed support forum is voor de box die je wilt kopen. Minix bijvoorbeeld het uitstekende minixforum.com  Ook Beelink doet het wat dat betreft redelijk:

Voldoet aan je persoonlijke vereisten

Wil je bijvoorbeeld Netflix in Full HD, 4K en met Dolby 5.1 geluid kunnen afspelen dan kun je het gros van de boxen schrappen. Alleen de Xiaomi Mi Box en de Nvidia Shield Android TV beschikken over de daarvoor benodigde licenties. Alle andere Android boxen spelen Netflix alleen met SD-beeld. Soms is er wel eens een gehackt appje te vinden waarmee Netflix in 720p speelt maar dat is meestal maar tijdelijk. Netflix zal dat na een tijdje blokkeren.

Ook veel apps van TV providers zoals Ziggo en KPN zijn nogal kieskeurig als het gaat om ondersteuning van Androidboxen.

Waar zit het prijsverschil in?

Grofweg is het zo: Hoe duurder de box des te beter is de hardware, dus meer snelheid, meer opslagruimte, wat snellere en Dual Band WiFi, Gigabit Ethernet en dat soort zaken. Mooi, maar niet strikt noodzakelijk voor de standaard gebruiker.


Deel deze pagina

FacebookTwitterMore...