Ik schreef eind vorig jaar een stukje over het perfecte apparaat voor XBMC. Dat verhaal kan de prullenbak in. De MX2 kan nu XBMC bijna net zo goed en snel draaien als je pc of laptop. Het is namelijk gelukt om de Linux distributie openELEC naar de MX2 te brengen. OpenELEC wordt bijvoorbeeld veel gebruikt op de populaire Raspberry Pi en kenners weten dat openELEC een van de beste zo niet de beste XBMC onder Linux is.

Ik heb openELEC op een MX2 draaien en het is een ware sensatie. Van Linux merk je niets. De MX2 start direct op met XBMC en je kunt alles binnen XBMC regelen. Opeens  geeft de MX2 perfect Full HD-beeld, echte 1080p zonder upscaling. Ook het bij de fijnproevers gehate stotteren van het beeld is weg. Hoe kan dat? Anders dan XBMC onder Android kan openELEC de refreshrate (verversingsfrequentie) namelijk wel aanpassen aan de framerate van de film. De hieronder getoonde instelling ontbreekt op de Android XBMC:

Verversingsfrequentie aanpassen aan video

Verversingsfrequentie aanpassen aan video

Wat is het effect van deze optie? Beetje technisch verhaal maar ik zal het even proberen uit te leggen. De meeste films hebben een framerate van 23,976 beeldjes per seconde. Veel Androids hebben alleen een instelling voor 50Hz en 60Hz en dat combineert niet lekker met 23,976 fps. Gevolg is dat het beeld af en toe gaat stuiteren. Sommige Androids hebben ook een instelling voor 24Hz en dat gaat al een stuk beter, al is het nog niet volmaakt. Maar als je 24Hz hebt ingesteld en je kijkt een stream met 60 fps dan gaat de boel weer hikken en moet je de instellingen in om de beeldfrequentie op 60Hz te zetten, niet echt handig. Met OpenELEC op je MX2 heb je daar geen last van, die herkent de beeldsnelheid en past de instellingen automatisch aan (als je TV dat ondersteunt). Gevolg is een perfect vloeiend beeld zoals je dat alleen op de echte mediaplayers zoals bijvoorbeeld de Mede8tor, Iconbit  zag. Voor mijn tests gebruik ik vaak een stukje uit het begin van The Hobbit. De camera vliegt dan over een landkaart naar “the city of Dale”. Geeft gegarandeerd gestuiter als de frequentie/frame rate niet spoort, zelfs op je pc. Geen probleem met openELEC op de MX2, perfect vloeiend beeld.

Ook de bediening gaat lekker snel, veel sneller dan op een Raspberry Pi en zelfs de standaard bijgeleverde afstandsbediening doet het prima. Alle belangrijke functies werken.

Nog een voordeel. Anders dan op de Androidversie kun je wel een USB-DVDspeler aansluiten om ook je DVD’s via de MX2 af te spelen.


Nadeel van openELEC is wel dat je alleen XBMC hebt maar je kunt zonder problemen weer terug naar Android.

Let op! Het werkt gegarandeerd op de MX2's die bij ons zijn gekocht. Heb je elders een MX2 gekocht? Pas dan op, het werkt niet op alle uitvoeringen en firmwares voor de MX2. Voor niet-klanten is het geheel voor eigen risico!

Dit zijn de te volgen stappen:

 1. Maak een back-up van de huidige configuratie van je MX2. Met deze backup kun je altijd weer terug naar je bestaande Androidinrichting. De back-upprocedure kun je hier vinden
 2. Download het installatiebestand voor openELEC for MX2.
 3. Zet dit bestand (OpenELEC-G18REF_MX2-4.2.1.zipop een SD-kaartje of USB-stick (uitpakken is niet nodig!)
 4. Haal de voeding uit de MX2 en steek de SD-kaart of USB-stick in de MX2.
 5. Sluit een USB toetsenbord aan op de MX2.
 6. In de AV-ingang zit achterin een schakelaartje. Je kunt dit indrukken door bijvoorbeeld een cocktailprikkertje in de AV-ingang te steken.
  MX2 AV-ingang
 7. De MX2 zal nu opstarten met een update/recovery menu. Ga met de pijtjestoets naar Update from ext en druk op Enter.
 8. Kies dan Update from sdcard of  Update from udisk  als je een USB-stick gebruikt, druk op Enter.
 9. Selecteer het zipbestand OpenELEC-G18REF_MX2-4.2.1.zip en druk weer op Enter
 10. De installatie gaat lopen. Als het klaar is selecteer Reboot system now

 

Je MX2 zal nu opstarten met OpenELEC. Je moet even een wizard doorlopen, die voor zich spreekt. SSH kun je eventueel activeren dan kun je de MX2 ook via je netwerk benaderen om bijvoorbeeld bestanden over te zetten naar en van je PC met behulp van een SSH-programmaatje. Geen idee wat dat is? Laat lekker zitten, nodig is het niet.
Als de wizard is voltooid heb je een volledig lege XBMC. Instellingen en add-ons moet je  zelf regelen, maar daar kom als echte XBMCfanaat toch wel uit denk ik? Anders kom je met deze handleiding een heel eind.
Bevalt het niet en wil je liever de meer uitgebreide mogelijkheden van de Androiduitvoering? Steek de SD-kaart met je backup in de MX2. Stroom er af prikketje er in, stroom er op en zet maar terug.
We gaan in ieder geval vanaf nu de MX2 ook aanbieden in de openELEC-uitvoering, uiteraard helemaal ingericht.

 


FacebookTwitterMore...