Nieuw: Videoland app voor de Shield en de Xiaomi Mi Box

Goed nieuws voor de bezitters van de Nvidia Shield en de Xiaomi Mi Box. In de Android TV appstore is nu een app van Videoland beschikbaar.

Het is een speciaal voor Android TV ontworpen versie van de Videoland app, dus geen gedoe met sideloaden en dat soort zaken, gewoon op je Nvidia Shield of je Xiaomi de Google Playstore openen en installeren maar. Het zal overigens naar alle waarschijnlijkheid ook werken op andere boxen met Android TV firmware.

Oreo firmware en Ziggo Go

Het is trouwens ook aan te bevelen de firmware van de Shield of de Xiaomi te upgraden naar de nieuwste versie ( met Android Oreo). Je zult zien dat dan ook de laatste versie van de Ziggo Go app werkt. Die app moet je dan wel even buiten de Playstore om installeren (sideloaden). Je kunt het installatiebestand (apk) voor de Ziggo Go app downloaden op APKPure.com. Het bedienen van de app is wat lastig. Je hebt voor sommige functies een muis nodig. Laten we daarom hopen dat Ziggo ook snel komt met de beloofde Android TV versie.

 

 

Android Oreo voor Nvidia Shield en Xiaomi Mi Box

De update naar Android Oreo voor de Nvidia Shield had een valse start, maar er is nu een goede versie beschikbaar. Ook voor de Xiaomi Mi Box staat een upgrade naar Oreo klaar.

Meest opvallende verbetering is het vernieuwde startscherm. Je kunt dit nu beter aanpassen aan je wensen. Er is o.a. een kanaal voor je favo apps, je recent bekeken video’s waar je ook nog te kijken video’s aan kunt toevoegen. Voor apps als Spotify, Netflix en YouTube kun je een kanaal aanmaken met bijvoorbeeld je favorieten, aanbevelingen en abonnementen .

 

Mocht je nog geen melding zien dat er een update beschikbaar is, ga dan even naar  Instellingen -> Over-> Systeemupdate.

Meer NL-apps voor Nvidia Shield en Xiaomi Mi

Triest dat twee van de beste Android boxen zo slecht ondersteund worden door de makers van Nederlandse apps. Videoland, Ziggo Go en KPN ITV werken nog steeds niet op deze apparaten. Buitenlandse videodiensten zoals Netflix geven de Nvidia Shield en de veel goedkopere Xiaomi Mi Box meer liefde, Netflix geeft ze zelf als enige boxen ondersteuning voor Ultra HD/4K en Dolby 5.1 geluid.

De Nvidia en Xiaomi draaien op speciale software, Android TV software die je ook op een aantal Sony en Philips TV’s vindt. Voor deze software bestaat een speciale versie van de Google Playstore waarin je alleen apps vindt die op Android TV draaien.

Maar er is goed nieuws: het tij keert. Ziggo heeft al aangekondigd dat ze een speciale Ziggo Go app voor Android TV gaat maken. Ook voor NPO Start zal waarschijnlijk binnenkort een app voor Android TV verschijnen.

Sinds kort is in de Android TV Playstore de NOS app verkrijgbaar. Ook Knippr de kabelvrije interactieve TV-dienst van T-Mobile en Film1 staan in de Google Android TV Playstore.

Kom op Videoland, RTL XL, NLZIET, KIJK, zet je programmeurs even aan het werk. Zelfs een kleine zender als Culemborg TV heeft een app voor Android TV. Kan niet dus niet zo moeilijk zijn. Zeker niet voor Videoland en KIJK, want daarvoor zijn op de Android LED TV’s van Sony en Philips weer wel apps geïnstalleerd. Volg jij het nog?

Update 13-6-2018: Videoland is nu ook beschikbaar voor de NVIDIA Shield!

 

Welke video apps werken op een Android box?

Netflix, Videoland, Ziggo Go, KPN ITV, NPO start, RTL XL, KIJK, NLZiet, allemaal apps waarvoor een aan je TV gekoppelde Android box een prima oplossing lijkt. Helaas is de werkelijkheid anders. Door diverse beveiligingen in deze apps werken ze lang niet op alle boxen.

Ik heb een aantal boxen getest met deze apps en dit zijn mijn resultaten:

Ziggo GoKPN ITVNetflixKijkTVVideolandNPO StartRTL XLNLZietAmazon Prime
Nvidia Shieldja schokkerig (sideload)tot 4Kja (sideload)jaja (sideload *)via Chromecastja (sideload)ja
Xiaomi Mi Boxja schokkerig (sideload)tot 4Kja (sideload)jaja (sideload *)via Chromecastja (sideload)ja
Minix Neo U9-HjaschokkerigSDjahalf **)jajajaja
Enybox X1 (S905x)jaschokkerigSDjaneejaneejaja
Beelink GS1janee720p ?jajajajajaja

*) sideloaden:  het installatie bestand (.apk) downloaden van een website , op een USB-stick zetten en dan installeren op de box.

**) half, op de Minix blijft een zwarte balk in beeld die de ondertitels deels onzichtbaar maakt

Zoals je ziet zijn er de nodige haken en ogen. Zelfs op de Nvidia Shield en de Xiaomi Mi Box is het nogal beperkt. De meeste apps zijn in de Google TV Playstore op deze top boxen niet verkrijgbaar. Je moet ze daarom sideloaden. Niet echt moeilijk, maar wel het nodige gedoe. IIdeaal is het dus zeker niet. Voordeel is weer wel dat de Nvidia en de Xiaomi een ingebouwde Chromecast hebben waardoor diensten als RTL XL en NLZiet naar de box kunnen worden gecast.

Met de Minix Neo U9-H en de Beelink GS1 ben je momenteel het beste uit, tenzij je de box ook nodig hebt voor Netflix in 1080p of 4K kwaliteit.

Helaas, Android is wat deze apps betreft een beetje een loterij. Een update van een bepaalde app kan zomaar tot gevolg hebben dat deze ineens niet meer werkt op je box. Jammer want er is een groeiende belangstelling voor deze online diensten.

Zoek je een box waar al deze diensten wel probleemloos op werken?

Kijk dan eens naar een box die draait op Windows. Misschien een wat vreemd advies voor een site die AndroidMiniComputer heet, maar het is wel de werkelijkheid. Windows wordt veel beter ondersteund door deze diensten. Een Windows boxje hoeft overigens niet duur te zijn, zeker niet als je hem in China bestelt. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze collectie. Tip: check altijd wel even of je er ook een Windows licentie bij krijgt, dat is namelijk niet altijd het geval.

Hulp gevraagd

Nu is mijn overzicht nog verre van compleet. Heb je een andere box dan de genoemde, laat eens weten welke box je hebt en welke apps er naar jouw ervaring wel en niet op werken. Geef ook aan welke Androidversie je box heeft, vaak is dat ook een bepalende factor. Ik kan het overzicht dan uitbreiden. Altijd makkelijk als je op zoek bent naar een box die aan jouw specifieke wensen voldoet.

Ik zal binnenkort een handleiding plaatsen voor het installeren van apps via sideload op de Nvidia Shield, Xiaomi Mi Box. Kun je ook gebruiken als je een TV hebt die op Android draait. Hou deze plek dus in de gaten, of beter abonneer je of volg de Facebookpagina.

 

Beelink GS1 review

Beelink is een in Nederland nog minder bekend merk. Vreemd, want deze fabrikant maakt al jaren kwalitatief prima boxen. Hun nieuwste Android model is de GS1, Gearbest.com  was zo vriendelijk mij een exemplaar te zenden. De Beelink GS1 is de eerste box die geschikt is voor 6K Ultra HD, Niet dat je daar nu echt om zit te springen, want ik heb nog geen 6K TV’s op de Nederlandse markt gezien en ook 6K videomateriaal heb ik nog niet gevonden. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat hij 4K makkelijk aan kan.

Laten we eerst de specificaties even opsommen:

 • SoC – AllWinner H6 quad-core ARM Cortex-A53 1,8 GHz processor met Mali-T720MP2 GPU;
 • Werkgeheugen 2GB;
 • Interne opslag – 16GB eMMC flash;
 • Video: H.265/HEVC Main/Main10 profile @ level 5.2 high-tier tot 4K @ 60fps / 6K @ 30 fps, VP9 Profile 0/2, tot 4K @ 30fps H264/AVC BP/MP/HP @ level5.1, MVC, tot 4Kx2K @ 30fps, SmartColor 3.0 beeld optimalisatie;
 • Audio via HDMI, en optisch S/PDIF;
 • Gigabit Ethernet;
 • Dual band 802.11 b/g/n/ac WiFi;
 • Bluetooth 4.1;
 • Micro SD slot;
 • 1x USB 2.0, 1x USB3.0;
 • Afmetingen: 9.6 cm x 9.6 cm x 1.6 cm;
 • Gewicht – 190 gram.
 • Android versie 7.1.

De specs zien er prima uit, zelfs een USB 3.0 poort. Het kastje is fraai afgewerkt, voelt lekker zwaar aan en is erg compact. Zoals altijd bij Beelink wordt de box in een nette verpakking geleverd, met een HDMI-kabel, voeding en een afstandsbediening.

De box start lekker snel op, na 18 seconden is hij klaar voor gebruik. Het startscherm ziet er overzichtelijk uit, maar als dit toch niet helemaal je smaak is kun je uiteraard altijd een andere launcher installeren vanuit de Google Playstore.

De Beelink wordt gelukkig geleverd zonder een overdaad aan overbodige apps. Ruimte genoeg om zelf je favoriete apps toe te voegen.

 

De Google Playstore werkt zoals het hoort en de gebruikelijke apps als Kodi, Spotify, YouTube laten zich moeiteloos installeren. Uitzondering is Netflix, maar daar heeft Beelink een mooie oplossing voor. Daarover hieronder meer.

Video

Alle gebruikelijke videoformaten inclusief 4K worden zonder problemen afgespeeld, zowel via de standaard videospeler als via Kodi 17.6. Ik zal je niet vermoeien met een lijst van de geteste formaten. De Beelink is voorzien van Smartcolor technologie die de kleurweergave zou moeten verbeteren. In hoeverre dat nu echt het geval is blijft lastig te beoordelen. De beeldkwaliteit is in ieder geval uitstekend.

Audio

Dolby 5.1 en DTS 5.1 vormen geen probleem. Formaten met hogere kwaliteit zoals Dolby Digital Plus en Dolby True HD worden gedownmixed naar Dolby 5.1.  Hogere kwaliteit DTS speelt de box af als DTS 5.1.

WiFi Ethernet

Vergeleken met de 3 topboxen scoort de Beelink goed. Beelink heeft PCI-e WiFi wat weer sneller moet zijn dan het oudere SDIO. Dit zijn mijn resultaten.

Lezen/schrijven naar interne opslag

Hoe snel een box is blijft lastig te meten. Hier spelen diverse factoren zoals processor, werkgeheugen en lees- en schrijfsnelheden van/naar de interne opslag. Vooral de leessnelheid, met andere woorden de snelheid waarmee de informatie op de interne opslag wordt verwerkt geeft een goede indicatie. Dit is een bepalende factor voor o.a. snelheid van opstarten, openen van apps.

 

Hier scoort de Beelink duidelijk minder dan de top 3, toch zijn de resultaten nog alleszins redelijk. Om dat te ondersteunen heb ik de resultaten van de gerenommeerde Minix Neo X8H-Plus in de resultaten meegenomen.

Apps

De apps van de legale videodiensten vormen vaak een probleem op de Androidboxen. De Beelink scoort op dit gebied opvallend goed, de meeste apps werken gewoon.

  Beelink GS1
Ziggo Goja
KPN ITVnee
Netflix 720p?
KijkTVja
Videolandja
NPO Startja
RTL XLja
NLZietja
Amazon Primeja

Zelfs de Videoland app werkt prima inclusief de downloadoptie zodat je rustig een hele serie op je box kan zetten om offline te kijken. Handig op plekken zonder internet zoals tijdens vakantie.

Over Netflix moet ik wel even wat meer vertellen want dat is op de GS1 nogal bijzonder geregeld.

Netflix HD?

Als je de Google Playstore opent geeft deze aan dat de GS1 niet compatibel is, downloaden van de Netflix app is niet mogelijk. Gelukkig heeft de GS1 een eigen Appmarket aan boord. Daar kun je Netflix wel downloaden en installeren. Netflix geeft aan dat er een nieuwe versie beschikbaar is, maar die melding kun je negeren, want als je wilt updaten start de Google Playstore op en dan kom je weer niet verder. De Netflix app op niet gecertificeerde Android boxen geeft normaal gesproken uitsluitend SD beeld, 480p. Er is iets met deze versie van de Netflix app aan de hand, hij geeft namelijk anders dan bij andere versies wel aan dat van de films en series de 1080p en zelf de Ultra HD versie beschikbaar is . Bij afspelen is de kwaliteit van het beeld verrassend goed, zeker geen Ultra HD, maar het lijkt sterk op minimaal 720p. Is het een gemodificeerde app? Zekerheid heb ik niet maar het heeft er alle schijn van.

De Netflix app geeft overigens aan dat je de video’s ook kunt downloaden voor offline gebruik. Dat downloaden lukt wel maar als je het bestand dan wil afspelen geeft de app aan dat er iets mis is met het videobestand. Jammer, het was te proberen.

Shortcut app

In de laatste firmware update heeft Beelink een handige app geïntroduceerd, de Shortcut app. Deze voegt nog meer functionaliteit toe aan de toch al handige remote, Je kunt aan een aantal toetsen een snelkoppeling naar een app naar keuze toevoegen.

Handige oplossing die ik nog niet eerder heb gezien.

Updates en ondersteuning

Beelink heeft een wireless update systeem. Je krijgt netjes een melding in beeld als er een update van firmware beschikbaar is. Deze laat zich dan met een paar simpele klikken installeren. Mocht je problemen krijgen met je Beelink dan kun je terecht in het forum van Beelink

Conclusie

Dat 6K gedoe is natuurlijk een marketing trucje, toch heeft de Beelink GS1 mij prettig verrast. Een mooi compact, compleet en prima werkend boxje met een paar opvallende bijzonderheden. Echte grote nadelen zijn er niet of het moet de niet volledige ondersteuning voor Netflix HD zijn.  Voordelen zijn de extra’s als eigen appstore, shortcut app. Ook de snelle WiFi, goede ondersteuning via firmware updates en een eigen forum zijn zaken die je op andere boxen in deze goedkope prijsklasse niet snel zult vinden.

Nadelen

 • Geen echte ondersteuning voor Netflix HD

 

Voordelen

 • Snelle WiFi en Ethernet
 • Compact en robuust design
 • Online firmware updates
 • Ondersteuning via eigen forum
 • Bijzondere Netflix app
 • Handige shortcut app
 • Ondersteunt Videoland, RTL XL, Ziggo Go, NLZiet.
 • Lage prijs

 

Waar te koop?

Vreemd genoeg is deze box in Nederland voor zover ik heb kunnen nagaan nog niet te koop. Is er iemand die deze box in zijn assortiment opneemt, neem dan even contact op dan plaats ik met alle plezier een linkje.

Je kunt voor deze box dus voorlopig alleen terecht bij de Chinees.

Gearbest:  € 53,37 Geen trek in bijkomende douanekosten? Kies voor een G-W warehouse. Is de optie G-W waeehouse niet beschikbaar? Kies dan de verzendmethode Priority line. Meer info.

Geekbuying.com € 56,30

 

Vragen, opmerkingen?

Heb je een vraag, moet ik nog even wat voor je uittesten met deze box? Plaats een berichtje hieronder en ik zal kijken wat ik voor je kan doen.

De Xiaomi Mi Android TV Box

Als je hem in de hand hebt voel je al direct dat dit een box van bovengemiddelde kwaliteit is en als je hem hebt draaien….  Dit kleine spelertje komt namelijk heel dicht in de buurt van de alom geprezen Nvidia Shield. In de lijst van beste Android boxen voor Kodi volgens TVaddons neemt de Mi box een fraaie tweede plaats in, direct na de Nvidia Shield.

Android TV Interface

De Mi box is voorzien van een Android 6.0.1 firmware voor Android TV en heeft dezelfde looks en features als op de Nvidia Shield, en de Android TV’s van Sony of Philips.

Xiaomi-Mi-Android-TV

De bediening is daardoor erg eenvoudig, zelfs met de meegeleverde Bluetooth afstandsbediening, die trouwens ook sterk doet denken aan die van de Nvidia Shield. Deze goed werkende remote voldoet voor alle basisfuncties en apps. De stembesturing is handig, werkt goed en is een leuk speeltje. Je kunt zoeken door iets in te spreken in de microfoon op de afstandsbediening.

Ingebouwde Chromecast ontvanger

Met de aankoop van de Mi box bespaar je al direct de kosten van een Chromecast ontvanger. Deze is ingebouwd, dus je kunt eenvoudig video en muziek naar je Mi box casten. Hierdoor is de Mi box naast de Nvidia Shield de enige box waarop je bijvoorbeeld ook Videoland kunt kijken.

Netflix in Ultra HD en met Dolby 5.1

Met de Nvidia Shield is de Mi box op dit moment de enige box die Netflix in Ultra HD kan/mag afspelen. Dolby 5.1 geluid is ook geen probleem als je TV/receiver Dolby Digital Plus ondersteunt. Dolby Digital plus werkt trouwens niet over SPDIF dus je moet via HDMI aansluiten.

Geschikt voor 5.1 / 7.1 AC3 / DD+ / Dolby Atmos/TrueHD, DTS:X/HD-Master Audio

Met behulp van de optie Doorvoer in de geluidsinstellingen van Kodi Krypton kun je ook video met hoge kwaliteit audio afspelen.

Aansluitmogelijkheden

De aansluitmogelijkheden zijn wel beperkt.

Xiaomi-Mi-Android-TV-ports

Er is maar één USB-poort (2.0), een Ethernetpoort ontbreekt. Daar is natuurlijk een mouw aan te passen met een USB hub en/of een USB-ethernet adapter en/of USB hub. De WiFi-ontvangst 2,4 Ghz en 5Ghz is trouwens uitstekend. In tegenstelling tot de Nvidia Shield heeft de Mi box wel een optische 3,5 mm SPDIF aansluiting via de gecombineerde AV/SPDIF poort, Je hebt daarvoor een speciaal kabeltje nodig, zoals deze bijvoorbeeld. Plaatsen van een extra SD-kaartje om de opslag van 8Gb uit te breiden is niet mogelijk, maar ook daarvoor kan de USB ingang dienst doen.

Overig

Vreemd genoeg ontbreekt op de Mi box een internet browser. Is trouwens net zo op de Nvidia Shield. Ook in de Google store met Android TV apps heb ik geen goede browser kunnen vinden. Je kunt wel Google Chrome vanaf een ander Android apparaat installeren (sideloaden), maar dan heb je voor openen van de browser weer een extra appje nodig en je moet een muis aansluiten om de boel te kunnen bedienen. Het aanbod aan Android TV apps is beperkter dan dat van de “normale” Google Playstore. Sideloaden of installeren via de alternatieve app store van Aptoide biedt deels uitkomst. Nadeel is wel dat deze apps vaak muisbesturing nodig hebben waardoor je niet genoeg hebt aan de standaard remote.

Ook een app als Ziggo Go werkt op deze box. Voor de bediening heb je wel een muis nodig en omdat het scherm opstart in landscape (op zijn kant) is de start wat lastig, maar het kan wel. Interactieve TV van KPN werkt ook (muis nodig) maar de IPTV-dienst Play van KPN weer niet. Vreemd, ik heb nog geen enkele box gevonden waar Play van KPN op werkt, terwijl zo’n IPTV-dienst juist voor dergelijk boxen bedoeld lijkt. Concurrent Knippr werkt gelukkig wel zonder problemen. De Videoland app zelf doet het niet maar via de Chromecast optie kun je zonder problemen ook Videoland kijken.

Voordelen

Ik zal voor de duidelijkheid de uitgesproken voordelen nog even op een rijtje zetten.

 • Klein, snel en gebruiksvriendelijk;
 • Handige, goedwerkende afstandsbediening met stembesturing via ingebouwde microfoon;
 • Netflix 4K Ultra HD en Dolby 5.1;
 • Ingebouwde Chromecast ontvanger;
 • Videoland ( via Chromecast)
 • SPDIF aansluiting;
 • Ondersteuning voor 5.1 / 7.1 AC3 / DD+ / Dolby Atmos/TrueHD, DTS:X/HD-Master Audio;

 

Nadelen

 • Geen ingebouwde Ethernetpoort;
 • Slechts één USB 2.0-poort;
 • Geen SD-slot;
 • Minder apps dan standaard Android;
 • Ontbreken van een Internet Browser.

Deze nadelen zijn overigens op te lossen met behulp van een USB-hub en/of adapter. Wil je ook andere apps dan de standaard Android TV apps downloaden, dan kun je deze sideloaden vanaf een ander Android apparaat of downloaden uit een alternatieve app store zoals Aptoide.

Conclusie

De Xiaomi Mi box heeft mij aangenaam verrast. Ik had bijvoorbeeld op Tweakers een wat mindere review gelezen. De daar genoemde nadelen kan ik zeker niet volledig onderschrijven. Netflix loopt bij mij (en blijkbaar ook bij andere gebruikers) geweldig. Ook Kodi Krypton draait soepeltjes. De stembesturing is handig en vooral leuk speelgoed. Ik heb ook even de Kodi fork SPMC op de Mi box geprobeerd omdat deze in tegenstelling tot de officiële Kodi ook zoeken via spraak ondersteunt. Dat is helemaal kicken, je spreekt je zoekopdracht voor een film of serie gewoon in en gaan….. Hebben de meeste Androidboxen een duidelijk merkbare Chinese achtergrond, in de Mi box vind je daar niets van terug. Het ontwerp en de software zijn van een bovengemiddelde klasse. Een prima lekkere snelle en betaalbare box voor mensen die net even wat meer willen dan alleen Kodi streamen en geen behoefte hebben aan uitgebreide gamemogelijkheden zoals de Nvidia Shield. Een goede tweede na de Nvidia Shield? Als je vooral Kodi in combinatie met Netflix gebruikt zeker.

Heb je behoefte aan een second opinion, neem deze volledig onpartijdige review op forum van Kodi even door.

Waar te koop?

€55,60Tip! koop via Germany Stock. Geen douanekosten!
Prijs varieert. Check hier de huidige prijs
€ 58,25Tip voorkom douane kosten! Meer info
Prijs varieert. Check
hier de huidige prijs
€ 97,95
€ 79,95Goedkoopste Nederlandse leverancier.