Netflix, Videoland, Ziggo Go, KPN ITV, NPO start, RTL XL, KIJK, NLZiet, allemaal apps waarvoor een aan je TV gekoppelde Android box een prima oplossing lijkt. Helaas is de werkelijkheid anders. Door diverse beveiligingen in deze apps werken ze lang niet op alle boxen.

Ik heb een aantal boxen getest met deze apps en dit zijn mijn resultaten:

Ziggo Go KPN ITV Netflix KijkTV Videoland NPO Start RTL XL NLZiet Amazon Prime
Nvidia Shield ja schokkerig (sideload) tot 4K ja (sideload) ja ja (sideload *) via Chromecast ja (sideload) ja
Xiaomi Mi Box ja schokkerig (sideload) tot 4K ja (sideload) ja ja (sideload *) via Chromecast ja (sideload) ja
Minix Neo U9-H ja schokkerig SD ja half **) ja ja ja ja
Enybox X1 (S905x) ja schokkerig SD ja nee ja nee ja ja
Beelink GS1 ja nee 720p ? ja ja ja ja ja ja

*) sideloaden:  het installatie bestand (.apk) downloaden van een website , op een USB-stick zetten en dan installeren op de box.

**) half, op de Minix blijft een zwarte balk in beeld die de ondertitels deels onzichtbaar maakt

Zoals je ziet zijn er de nodige haken en ogen. Zelfs op de Nvidia Shield en de Xiaomi Mi Box is het nogal beperkt. De meeste apps zijn in de Google TV Playstore op deze top boxen niet verkrijgbaar. Je moet ze daarom sideloaden. Niet echt moeilijk, maar wel het nodige gedoe. IIdeaal is het dus zeker niet. Voordeel is weer wel dat de Nvidia en de Xiaomi een ingebouwde Chromecast hebben waardoor diensten als RTL XL en NLZiet naar de box kunnen worden gecast.


Met de Minix Neo U9-H en de Beelink GS1 ben je momenteel het beste uit, tenzij je de box ook nodig hebt voor Netflix in 1080p of 4K kwaliteit.

Helaas, Android is wat deze apps betreft een beetje een loterij. Een update van een bepaalde app kan zomaar tot gevolg hebben dat deze ineens niet meer werkt op je box. Jammer want er is een groeiende belangstelling voor deze online diensten.

Zoek je een box waar al deze diensten wel probleemloos op werken?

Kijk dan eens naar een box die draait op Windows. Misschien een wat vreemd advies voor een site die AndroidMiniComputer heet, maar het is wel de werkelijkheid. Windows wordt veel beter ondersteund door deze diensten. Een Windows boxje hoeft overigens niet duur te zijn, zeker niet als je hem in China bestelt. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze collectie. Tip: check altijd wel even of je er ook een Windows licentie bij krijgt, dat is namelijk niet altijd het geval.

Hulp gevraagd

Nu is mijn overzicht nog verre van compleet. Heb je een andere box dan de genoemde, laat eens weten welke box je hebt en welke apps er naar jouw ervaring wel en niet op werken. Geef ook aan welke Androidversie je box heeft, vaak is dat ook een bepalende factor. Ik kan het overzicht dan uitbreiden. Altijd makkelijk als je op zoek bent naar een box die aan jouw specifieke wensen voldoet.

Ik zal binnenkort een handleiding plaatsen voor het installeren van apps via sideload op de Nvidia Shield, Xiaomi Mi Box. Kun je ook gebruiken als je een TV hebt die op Android draait. Hou deze plek dus in de gaten, of beter abonneer je of volg de Facebookpagina.

 


FacebookTwitterMore...