Niet alleen Minix stapt over op de Amlogic S802 Cortex-A9 Quad Core, ook Tronsmart lanceert twee nieuwe modellen met deze chipset: de  Tronsmart Vega S89 en de Tronsmart Vega S89 Elite. Beide modellen draaien op de nieuwste Android: Kitkat 4.4.2.

De CPU klokt 2 Mhz en de GPU is maar liefst een octa core. Een eMMC flash zorgt voor de opslagcapaciteit wat sneller zou zijn dan de tot dusver gebruikelijke NAND flash.

Update: Inmiddels is nieuwe firmware beschikbaar ( buildnummer) 101K4. Mijn review is waarnodig geupdated.

Verschillen Vega S89 en VegaS89 Elite

 • De heeft Vega S89 16Gb opslag, de Vega S89 Elite heeft 8Gb;
 • De Vega S89 heeft dual band WiFi 2.4GHz and 5GHz, bij de Elite is alleen de 2.4GHz band beschikbaar.

Opvallend en verwarrend dat de Elite-versie beperkter is. Ik had het andersom verwacht.

Tot zover zijn de specs vrijwel gelijk aan die van de door Minix aangekondigde nieuwe modellen. Eén opvallende uitzondering, er wordt bij Tronsmart niet gesproken over DTS en Dolby 5.1.


Ik heb een exemplaar van de Vega S89 met 16 Gb binnen. Hij blijkt te zijn voorzien van Mbox firmware die je ook tegenkomt op bijvoorbeeld de MX2. Alleen de launcher is anders, geen ronde icoontjes maar tegels, vergelijkbaar met Windows 8.  Netflix en XBMC 13.0 zijn voorgeïnstalleerd. Vreemd genoeg is het een XBMC 14.0 Alpha versie, je moet maar durven…

Videoprestaties

Op videogebied is de Vega de beste Android die ik tot dusver heb gezien. Strak 1080p beeld en geen hikjes (frame skips). Vooral bij horizontale beweging ( pan shots) gaat het beeld bij andere Androids nogal eens hikken, de Vega heeft daar duidelijk minder last van, maar helemaal vloeiend is het nog niet. Het contrast is beter en niet wat donker zoals bij Minix. Ook het beeld in Netflix is veel beter en rustiger. De Vega ondersteunt ook 4K (Ultra HD) video maar er zullen nog niet veel mensen zijn die een daarvoor geschikte TV bezitten.

De review van SomeCooltech geeft een goed beeld van de videoprestaties.

XBMC

De geïnstalleerde XBMC 13.0 speelt prima.  maar deze 14.0 alphaversie ondersteunt niet alle populaire add-ons.  Beter gezegd, niet alle XBMC-add-ons zijn aangepast voor gebruik op deze versie.  Ik heb een oudere XBMC versie geprobeerd, maar dan gaat het beeld toch wat schokken.  Dat wordt nog even zoeken naar een meer geschikte XBMC voor deze box.  De belangrijkste add-ons werken en er zelfs in deze versie ondersteuning voor 4K and RMVB video. Je kunt die gewoon via de interne speler afspelen.

Audioprestaties

Hier laat de Vega het ernstig afweten. Het standaard geluid werkt, maar is niet synchroon en valt af en toe een paar seconden weg, welke instelling ik ook probeerde. Bovendien is er geen ondersteuning voor Dolby en DTS.  Ook kreeg ik de optische uitgang niet aan de praat. Op dit punt zal er echt nog het nodige moeten verbeteren.
Geluid is met de nieuwe firmware sterk verbeterd, het is synchroon en valt niet meer uit. In XBMC is het geluid niet helemaal synchroon, maar dat valt in de instellingen van XBMC eenvoudig te corrigeren.  Ook optisch geluid werkt zonder problemen.

Snelheid

De Vega is ook de snelste Android die ik tot dusver heb gezien. Opvallend is vooral dat websites veel sneller laden, waarschijnlijk een gevolg van het snellere eMMC flashgeheugen.

Apps

Ik heb ook een paar veel gebruikte apps geprobeerd. NPO Uitzending Gemist werkt ( anders dan op andere Androids) prima. RTLxl is helaas niet compatibel, zodat je daarvoor moet uitwijken naar XBMC. Spotify werkt prima en op deze box is de gratis versie van Spotify volledig beschikbaar, dus je kunt gratis on demand luisteren zonder verplichte shuffle.

Algemeen

Mijn 5G WiFi verschijnt niet. Waarschijnlijk moet daar nog een patch voor worden geïnstalleerd

Voordelen:

 • prima videoprestaties;
 • snel;
 • browser laadt snel.


Nadelen:

 • geluid niet synchroon;
 • af en toe valt het geluid weg;
 • geen Dolby en DTS-geluid;
 • problemen met optische uitgang;
 • niet alle populaire add-ons zijn geschikt voor de XBMC op de Vega.
 • niet overal zijn de Chinese teksten vertaald
 • locatie-instellingen  kunnen niet worden veranderd.
 • problemen met 5Ghz WiFi


Conclusie

Geweldig apparaat, een grote sprong vooruit op videogebied. Erg jammer dat er nog ernstige problemen en beperkingen zijn voor wat betreft de audio.  Ook de XBMC is nog niet op een voldoende niveau. Dat wil ik mijn klanten niet aandoen. Daarom ga ik de Tronsmart Vega nog niet in het assortiment opnemen. Laten we hopen dat Tronsmart snel met een update van de firmware komt.

Is deze beter dan de M8 en de binnenkort te verschijnen Minix Neo X8? Qua prestaties is de Vega naar mijn ervaring gelijk aan de M8. Meest opvallende verschil is wel dat 5Ghz op de M8 wel werkt. Dus om de keuze voor mijn klanten niet nog moeilijker te maken ga ik de Tronsmart nog niet verkopen. Minix heeft zich al bewezen als fabrikant van topklasse Android TV boxen,  ik heb hun Neo X8 nog niet kunnen testen, maar het moet wel heel raar lopen als deze niet beter presteert dan de Tronsmart Vega.

 


FacebookTwitterMore...