De TV boxen die draaien op Windows, zoals de PiPo X7 en de Minix Neo Z64 Windows worden steeds populairder. Vooral de liefhebbers van Netflix zijn onder de indruk van het voortreffelijke HD-beeld. Gebruik je de standaard resolutie 1920 x 1080 en de verversingsfrequentie 60Hz dan zul je toch zien dat het beeld af en toe schokt. Dat komt doordat het meeste materiaal op Netflix met 23,98 frames per seconde draait. Dat spoort niet lekker met een verversingsfrequentie van 60 of 50 Hz. Stel je in de instellingen van Windows een frequentie in van 23Hz dan is het beeld van Netflix schokvrij (23Hz doet het naar mijn ervaring net wat beter dan 24 Hz). Nu is dat instellen een heel gedoe en wil je een optimaal beeld in andere programma’s dan moet je weer terug naar 50 of 60Hz. Ik heb een oplossing gevonden om het wisselen van resolutie wat makkelijker te maken.

Hotkey Resolution Changer

Met dit programma kun je een toetsencombinatie aanmaken waarmee je eenvoudig van resolutie kunt switchen.

Hotkey Resolution Changer

Hotkey Resolution Changer

Je kunt dit programmaatje downloaden op funk.eu/hrc/. Je hoeft niets te installeren, het programma start direct op. De verdere werking spreekt voor zich. Voorwaarde is uiteraard wel dat je TV de gekozen frequentie ondersteunt.

Om er voor te zorgen dat Hotkey Resolution Changer altijd actief is kun je het laten openen bij starten van Windows. Op Howtogeek.com kun je een gedetailleerde handleiding vinden.

Kodi
Mocht je je afvragen of je Hotkey Resolution Changer ook nodig hebt voor Kodi/XBMC, dan is het antwoord nee. De windowsversie van Kodi kan het veranderen van de verversingsfrequentie automatisch laten gebeuren, zodat deze altijd perfect past bij de beeldfrequentie van de video die je afspeelt. Je kunt dat in Kodi instellen onder Systeem> Instellingen> Video > Afspelen. Ook onder Linux (OpenELEC) is deze optie beschikbaar. De meeste Android boxen hebben deze optie niet, met uitzondering van de Minix X8 apparaten.


 

 


FacebookTwitterMore...