De PiPo X7 Windows TV Box is hot. Nee, dan bedoel ik niet het probleem met de warmte van de processor dat op internet regelmatig genoemd wordt. Het hitteprobleem is trouwens al opgelost, het zat alleen in de eerste versie. De PiPo X7 is enorm populair vanwege de lage prijs en de ongekende mogelijkheden. Recent heeft PiPo zelfs een dual boot versie uitgebracht: de PiPo X7S, die zowel Windows 8.1 als Android aan boord heeft. Ik heb de dual boot PiPo nu een aantal dagen draaien, hoog tijd om mijn ervaringen te delen.

De PiPo X7S in de praktijk

Als je de PiPo opstart krijg je een keuzemenu, waarbij je kunt kiezen voor Android of Windows. Over Windows kan ik kort zijn, dat werkt uiteraard net zo lekker als op de X7. Betere Netflix, Kodi en Popcorn Time dan op de Windowsversie vind je niet snel.

De huidige Androidfirmware kan me minder bekoren. Ik begrijp steeds beter waarom Minix zo lang heeft gewacht met het uitbrengen van de Z64 Android. Het valt blijkbaar niet mee om een Androidfirmware te bakken die goed werkt met de Intel processor. Er schort dus nog het nodige aan. Signaal via een Ethernet kabel is niet mogelijk, de firmware kent alleen WiFi als verbindingsoptie. Een rechter muisklik geeft hetzelfde resultaat als een linker, dus geen “terug”functie. Mijn externe harde schijf wordt onder Android niet herkend. Verrassende onvolkomenheden. Er is dus voor PiPo nog het nodige werk te verzetten.

Op deze tekortkomingen na loopt Android verder goed en snel. Netflix werkt prima maar geeft net als op alle andere Androids alleen SD beeld en normaal stereogeluid. Kodi, Spotify, YouTube en zelfs Popcorn Time werkt soepel. Ook al mijn testbestanden worden in Kodi en MXplayer zonder haperen afgespeeld, met uitzondering van H265 video, maar dat ondersteunt deze box niet. WiFi is snel, ik haal 96.10 Mbps download via mijn 120 Mbps verbinding. Wat dat betreft valt er dus verder niets op aan te merken.

Is zo’n dual boot zinvol?

Als ik eerlijk ben zie ik de meerwaarde van Android niet echt. Het gros van de kopers zal de box voornamelijk gebruiken voor Kodi, Netflix, Spotify en Popcorn Time. Al deze toepassingen werken onder Windows beter of net zo goed. Daarnaast vreet de Androidinstallatie ook nog eens 8Gb van de beschikbare 32 Gb op, dus voor Windows blijft er nog minder over. De huis-tuin-en-keuken gebruiker krijgt er eigenlijk alleen onnodige ballast bij. De dual boot versie is duidelijk meer voor gebruikers die van experimenteren houden.


Hij komt als het goed is eind deze week binnen en gaat € 164,95 kosten.

 

 


FacebookTwitterMore...