Ben je op zoek naar een box met een superieure beeld- en geluidskwaliteit dan is de HiMedia Q5 het overwegen waard. Het merk HiMedia is wellicht onbekend, maar je hebt vast wel eens gehoord van de smartphonefabrikant Huawei. HiMedia is een dochteronderneming van Huawei. De HiMedia Q5 is dan ook voorzien van een  2 GHz Quad Core processor.

Beeld
De HiSilicon processor is speciaal ontworpen is voor het afspelen van video en dat is te merken. Ik heb nog niet eerder een box getest die videobestanden zo perfect afspeelt. Zelfs een Blu-Ray 3D ISO-bestand is voor de HiMedia geen probleem. Ik gebruik mijn test altijd een 23.96 fbps clipje uit The Hobbit. Dit clipje gaat door een horizontale beeldbeweging op bijna elk systeem schokken. Alleen als je 24Hz beeld instelt of op boxen met een automatische aanpassing van de refeshrate loopt deze clip vloeiend. Op de HiMedia hoef ik niets aan te passen, de clip loopt in één keer 100% vloeiend. Hierbij moet ik wel even aantekenen dat ik dan gebruik maak van de eigen videospeler van HiMedia. Het resultaat in Kodi 15.1 is wat minder, maar daar is wat op gevonden. De HiMedia wordt geleverd met de HiMedia Wrapper, deze zorgt er voor dat alleen internetstreams door Kodi zelf worden afgespeeld. Komt de stream van je NAS, externe HD of andere locale opslagmedia dan start Kodi de HiMedia Player.  Gebruik je dus de add-ons van Kodi dan speelt Kodi zelf de video af. Heb je een NAS of externe HD vol met hoge kwaliteit video dan neem de HiMedia player het over. Het is ietsje omslagtig misschien maar het werkt prima. Je kunt dit overigens ook uitschakelen zodat alles in Kodi wordt gespeeld.

Geluid
Ook voor wat betreft het geluid is de HiMedia Q5 uniek. Het is de enige Android box die zonder extra’s Dolby True HD en DTS HD Master aan je versterker kan doorgeven. Op de Minix X8-H Plus is dit ook mogelijk, maar alleen als je daarop VidOn XBMC installeert en een abonnement bij VidOn afneemt van 15 dollar per jaar.

Aansluitmogelijkheden
De HiMedia is ook uniek voor wat betreft de aansluitmogelijkheden. Er is een uitgang voor optisch digitaal geluid (toslink),  een coaxiale aansluiting voor digitaal geluid en RCA (tulp) uitgangen voor beeld en geluid, de bekende rood/wit/gele aansluitingen. Verder heeft de box USB 3.0 en zelfs een SATA poort, zodat je een harde schijf direct kunt koppelen. Met de doorvoorsnelheid zit het dus wel snor, ook via een bedraad netwerk want de HiMedia is voorzien van Gigabit Ethernet. WiFi is jammer genoeg niet voorzien van de snelle ac versie.

[slideshow_deploy id=’8652′]


 

Conclusie
Androidboxen krijgen vaak als kritiek dat ze niet de kwaliteit kunnen leveren van een gespecialiseerde mediaplayer zoals de Popcorn Hour, dit gaat niet op voor de HiMedia Q5. Ben je een liefhebber van hoge kwaliteit beeld en geluid en pak je ook graag de mogelijkheden van internetstreams mee, dan heb je met deze box “the best of both worlds” in handen. Hij ziet er ook nog eens fraai uit en is aantrekkelijk geprijsd. Hij wordt niet voor niets door de Kodi Community aanbevolen als beste keuze.

Als ik wat nadeeltjes moet noemen is dat de niet zo fraaie launcher, al zijn de menu’s op zich weer prima te bedienen via de meegeleverde afstandsbediening. Mocht je de schermen van de HiMedia liever een wat ander uiterlijk willen geven, dan kun je altijd nog bijvoorbeeld de Nova Laucher installeren vanuit de Playstore.

 

Voordelen:

  • Uitstekende geluids- en videokwaliteit
  • Ondersteuning voor 3D Blu ray iso
  • Dolby True HD
  • DTS HD
  • SATA aansluiting
  • USB 3.0;
  • RCA aansluiting(wit/rood/geel tulp)
  • Optische en coaxiale digitale audio

Nadelen:

  • Uiterlijk launcher
  • Bij afspelen locale bestanden via Kodi start de HiMedia Player ( is uitschakelbaar)

Niet overtuigd? Lees ook deze review.


FacebookTwitterMore...