Ik zie regelmatig dat klanten de Android Mini PC”s kopen om hun bestaande collectie films via XBMC op de televisie af te spelen. Zij zien XBMC als een volwaardig media center. Dat is de Android versie van XBMC helaas nog niet. Geen ondersteuning van 1080p films, geen Dolby 5.1 of DTS-geluid, XBMC onder Android heeft nog zijn beperkingen.  Je kunt dan beter een echte media player kopen zoals de Xstreamer of de Western Digital Live .

Een Android Mini PC is meer een allrounder, een apparaat waarmee je films kunt kijken, maar ook gamen, muziek luisteren, internetten, chatten, je e-mail of Facebook checken en nog veel en veel meer. Dat kan op een media player allemaal niet. Ook ontbreekt op zo’n media player de mogelijkheid om online films te kijken via de populaire XBMC add-ons zoals 1Channel, Icefilms en Navi-X.

Voor de liefhebbers die graag een media center willen hebben met een volwaardige versie van XBMC  inclusief 1080p, Dolby 5.1, DTS en ingebouwde add-ons als 1Channel, IceFilms etc. heb ik een nieuw item aan het assortiment toegevoegd, de Raspberry Pi XBMC.

rxbmc

Deze mini pc is een klein wondertje. Als je kijkt naar de specificaties kun je je nauwelijks voorstellen dat deze zo goed presteert. Een kloksnelheid van 700Mhz en een intern geheugen van 512Mb zijn geen zaken die de kenners doen watertanden. Maar de Raspberry Pi draait onder Linux en dat besturingssysteem heeft niet zoveel power nodig. Geloof het of niet, maar XBMC op de Raspberry Pi heeft ondanks de minieme specs geen enkele moeite met 1080p video.


Zijn er dan helemaal geen nadelen? Geen voordeel zonder nadeel.  De menu’s in XBMC zijn wat trager dan op de Minix of de andere mini pc’s. Het is het beste om de Raspberry aan een bedraad netwerk te koppelen.  WiFi is op zich mogelijk, maar echt optimaal werkt dat niet.


Gaat het je voornamelijk om XBMC en heb je in de buurt van je TV een ethernetaansluiting (eventueel via een powerline adapter) dan is de Raspberry Pi XBMC zeker een aanrader. Een volwaardig media center voor een aantrekkelijke prijs.

 


FacebookTwitterMore...