Er wordt al maanden naar uitgekeken en eindelijk is hij in Nederland beschikbaar, de splinternieuwe Minix Neo X8, het nieuwe vlaggenschip van Minix. Maakt Minix hun reputatie waar en overtreft dit apparaat de M8 en Tronsmart Vega?

De Minix Neo X8 is opvallend genoeg voorzien van dezelfde behuizing als de Minix Neo X7. Alleen de onderkant verschilt, deze heeft rubberen pootjes, waardoor hij wat beter op zijn plaats blijft. Aan de binnenkant is er wel het nodige veranderd. Geen Rockchip maar een Amlogic S802  Quad core CPU met een snelheid van 2.0 Ghz en een Octa core GPU voor de videoweergave.  Deze chipset zagen we reeds op de M8 en de Tronsmart Vega  

De firmware van Minix verschilt zo op het eerste gezicht nauwelijks met die van de M8 en de Tronsmart Vega. Minix heeft er wel een eigen sausje overheen gegoten met fraaie groen/grijze graphics.

Minix Neo X8

Minix Neo X8

Ook de X8 is nu voorzien en het eigen Metro startscherm van Minix

Videoprestaties

Op dit gebied doet de X8 niet onder voor de M8 en de Tronsmart Vega. Het beeld is prima, Full HD 1080p en zelfs Ultra HD materiaal wordt ondersteund. Dat laatste heb ik nog niet kunnen testen bij gebrek aan een Ultra HD TV. De testresultaten zijn prima, zelfs hele zware Blu Ray rips met een bitrate van 120Mbps worden zonder haperingen afgespeeld. Als je dan bedenkt dat een normale Blu Ray rip hooguit een bitrate van 60Mbps heeft, zul je begrijpen dat de X8 op dit gebied net zo goed presteert als menige mediaplayer. Toch geven horizontale camerabewegingen (pan shots) ook op deze Minix zo af en toe een hikje, maar echt storend is dit niet.


XBMC

Minix levert de X8 met een nieuwe versie van XBMC for Minix. Deze versie is gebaseerd op XBMC Gotham, zodat Minix hiermee weer helemaal bij is. Ook in deze XBMC is het beeld voortreffelijk, echte Full HD in XBMC (1920 x 1080).Mijn 120Mbps Blu-ray rip wordt  in XBMC soepel afgespeeld. Enige onvolkomenheid is dat bij muisbewegingen de bedieningsknoppen flikkeren, maar dat zal nog wel worden opgelost.

Audioprestaties

Minix heeft er voor gekozen eerst de H-versie van de X8 uit te brengen. Grootste verschil met de standaard X8 die later deze maand uitkomt is de hardwarematige ondersteuning voor Dolby en DTS. Deze hardwarematige ondersteuning werpt zijn vruchten af. Het geluid is prima zowel via HDMI als via de optische uitgang (SPDIF). Duidelijk minder storingsgevoelig dan bij de X7 die Dolby en DTS alleen softwarematig ondersteunt. XBMC, MXplayer en de standaard 4K speler geven Dolby en DTS prima weer.

Snelheid

De X8 is duidelijk sneller dan bijvoorbeeld de X7 maar deze hogere snelheid merk je eigenlijk alleenl bij kopiëren van grotere bestanden en dat soort handelingen. Het heeft geen merkbare invloed op de prestaties van de apps of de snelheid van navigeren. Wel laden websites duidelijk sneller.

Apps

Er zijn standaard al de nodige apps geïnstalleerd. XBMC, Netflix, ES File Explorer staan er bijvoorbeeld al op. Ik heb ook wat voor Nederland interessante apps uitgeprobeerd. NPO Uitzending Gemist werkt (anders dan op de Androids met een Rockchip) prima. RTLxl is op de X8 niet compatibel, zodat je daarvoor moet uitwijken naar XBMC of naar een browser die flash ondersteunt zoals de Dolphin browser.  Ook de muziekdienst Spotify werkt prima op de X8. Netflix doet het uitstekend bij voldoende internetsnelheid schakelt de app door naar HD-kwaliteit, maar net als op alle Androids heeft Netflix toch af en toe last van een hikje bij horizontale camerabewegingen.

Algemeen

Een standaard IR afstandsbediening wordt meegeleverd. Bij de X8-H krijg je als introductieaanbieding zelfs een echte flymouse de nieuwe Minix Neo M1 cadeau. Deze nieuwe flymouse werkt prima maar is qua functies wat beperkt. Zo ontbreekt een toetsenbord en keer je via je de home toets niet direct terug naar het startscherm. Het blijft zo nog steeds behelpen. Kwalijker is dat de eigen geavanceerde Minix Neo A2 flymouse nog niet goed werkt bij de X8.  De Home en menu toetsen doen het bijvoorbeeld niet. Daar zal Minix snel wat aan moeten doen. (inmiddels opgelost)

Dankzij de externe WiFi-antenne is de snelheid op de Minix duidelijk beter dan de M8 en Tronsmart Vega die alleen met een interne antenne verkrijgbaar zijn. De 5Ghz WiFi (alleen beschikbaar op de X8-H) doet het op de Minix ook duidelijk beter dan bij de genoemde concurrenten.

Voordelen:

  • prima videoprestaties;
  • Full HD in XBMC for Minix 13.1;
  • storingsvrij geluid met Dolby en DTS
  • snelle WiFi zowel 2.4 Ghz en 5Ghz ;
  • browser laadt snel.


Nadelen:

  • meegeleverde afstandsbediening is erg beperkt ook de gratis Neo M1 flymouse;
  • Minix Neo A2 remote wordt niet volledig ondersteund; (inmiddels opgelost)


Conclusie

Met de Neo X8 heeft Minix een nieuw paradepaardje in huis. Fijn dat Minix er deze keer in is geslaagd dit product direct met een goed werkende en stabiele firmware uit te leveren. We moesten even wachten maar het was het wachten waard. Er zijn nog wat kleine onvolkomenheden, zoals beperkte ondersteuning van de flymouses maar dat zijn zaken die naar ik verwacht snel zijn op te lossen.

Is deze Neo X8 veel beter dan zijn voorganger de X7 en de concurrerende M8 en Tronsmart Vega? Als je bent gesteld op perfect Dolby en DTS geluid is de X8-H ten opzichte van de X7 een verbetering. Qua video is de X8 wellicht iets beter dan onze custom X7 of de X7 in de HardwareGuru uitvoering. Echt aantoonbaar is dit niet. Ben je aangewezen op een WiFi-verbinding dan is de Neo X8 een betere keuze dan de M8 of de Tronsmart Vega. Maar eerlijk  gezegd, het ontloopt elkaar allemaal niet zo veel. Dat maakt de keuze lastig, ik weet het.

Komt er een Custom versie?

Erg veel te verbeteren is er misschien niet. Een geroote versie en betere ondersteuning voor de flymouses misschien?  Daar gaan we aan werken, maar in afwachting daarvan krijg je de Neo X8-H bij ons nu alvast zo compleet mogelijk, dus:

  • XBMC met dezelfde uitgebreide set add-ons als op onze customversies;
  • voorzien van de  Dolphin browser met Flash ondersteuning.


FacebookTwitterMore...