minix-neo-x6-onMinix is uitgegroeid tot de marktleider van de Android TV-boxen. Degelijk apparaten met prima prestaties en een geweldig goede ondersteuning via het Minixforum. Daar kunnen alle andere fabrikanten een voorbeeld aan nemen. Er is echter één nadeel, de Minix boxen zijn in verhouding nogal prijzig. Neem bijvoorbeeld de Minix Neo X8. Qua prestaties is deze vergelijkbaar met de veel goedkopere M8 Android TV-box.

Voor veel kopers zijn de prijzen van Minix net even wat te hoog gegrepen. Minix heeft daarom besloten ook een box te lanceren in het goedkopere segment, de Minix Neo X6 die voor slechts €109,95 te koop is.  Uiteraard heeft deze box wat meer bescheiden specificaties, zoals een 1,5 Gz processor en 1 Gb intern geheugen en 8Gb opslag.

Op de buitenkant is echter niet bezuinigd. De box heeft de bekende Minixbehuizing maar zit qua afmetingen net tussen de X7 mini en de X8.  Veel gehoorde klacht over de behuizing van de X8 is dat het blauwe powerlichtje nauwelijks zichtbaar is. Op de X6 is dat opgelost door de LED achter een klein glaasje te plaatsen en ook de IR-ontvanger voor de afstandsbediening zit achter een glaasje waardoor ook het signaal beter doorkomt.  Je ziet zo ook beter wat de voorkant is. Bovendien is nu ook de slaapstand beter te herkennen, het lampje wordt dan groen.

Mooi allemaal, maar hoe presteert dit goedkope broertje van de Minix Neo X8?

Videoprestaties

Verrassend genoeg doet de videokwaliteit op de X6 niet echt onder voor de X8. Goed, hij levert geen Ultra HD (4K), maar het 1080p beeld is net zo goed als op de X8. Al mijn testbestanden, zelfs een hele zware Blu Ray rips met een bitrate van 120Mbps worden zonder haperingen afgespeeld, zowel in de standaard videospeler als in XBMC for Minix. Er zelfs ondersteuning voor H 2.65 (High Efficiency Video Coding) de videocompressiemethode van de toekomst.


Audioprestaties

Anders dan de X8-H heeft de X6 geen hardwarematige ondersteuning voor Dolby en DTS. Dat is ook bij de X8 het geval trouwens. Niet echt een probleem want via passthrough in XBMC wordt Dolby en DTS keurig doorgespeeld naar de TV of stereo. Niets op aan te merken dus.

Snelheid

Hier gaan we de mindere specs voelen. De X6 is wat minder snel dan de X8 maar dit merk je eigenlijk alleen bij kopiëren van grotere bestanden en dat soort handelingen. Het heeft geen merkbare invloed op de prestaties van de apps of de snelheid van navigeren.

Apps

Er zijn standaard al de nodige apps geïnstalleerd. XBMC, Netflix, ES File Explorer staan er bijvoorbeeld al op.

xbox_media_center-60-60XBMC
XBMC for Minix  presteert goed, ik kan geen verschil bespeuren ten opzichte van de X8. Ook alle belangrijke  add-ons werken even goed. Uitstekend Full HD-beeld en Dolby en DTS  worden zonder haperingen verwerkt.

Netflix
Ook op de X6 werkt deze app goed. Bij voldoende internetsnelheid schakelt de app door naar bijna HD-kwaliteit, maar Netflix heeft toch af en toe last van een hikje bij horizontale camerabewegingen ook als ik de resolutie/frequentie in de instellingen van de Minix op 108-p 24Hz zet. Tot nu toe is onze custom M8 de enige die diet euvel niet vertoont. pc

Popcorn Time
Deze illegale dienst is momenteel razend populair in Nederland. Daarom heb ik ook deze app in de test opgenomen.  Op de Minix  Neo X8 werkt Popcorn Time uitstekend, maar op de X6 lopen 1080p streams niet goed. Ze gaan stotteren en het beeld vertoont regelmatig blokjes. Kun je leven met 720p dan is de X6 een aardige optie om Popcorn Time op je TV te tonen. Er zitten wel wat haken en ogen aan het gebruik van deze app, daarom installeren wij deze niet standaard op de Androidboxen. De klant mag zelf bepalen of hij deze app wil installeren en gebruiken. Ik zal binnenkort nader ingaan op de nadelen en bezwaren van het gebruik van Popcorn Time.

Spotify
Ook de marktleider van de streaming muziek werkt zonder problemen. Als je de X6 aan je stereo koppelt kun je onbeprkt genieten. Wel jammer dat je alleen via HDMI of de hoofdtelefoon kunt aansluiten, de SPDIF (optisch) ontbreekt op de X6.

Algemeen

Bij minix x6remotede X6 wordt een nieuw model IR afstandsbediening geleverd. De mogelijkheden van deze remote zijn net zo beperkt als de IR-afstandsbediening die standaard bij de andere modellen wordt meegeleverd.  5Ghz WiFi is niet beschikbaar, maar de snelheid van de 2,4 Ghz is net zoals die van de X8.  Vanwege het compacte formaat is er ook gesnoeid in de aansluitmogelijkheden. De X6 heeft geen SPDIF (optisch geluid) uitgang. Er zijn 2 USB-poorten in plaats van 3 en ook de microfooningang is gesneuveld. Het SD-kaart slot is verkleind naar micro-SD-formaat.

Conclusie

Ondanks de bescheiden specificaties presteert de Minix Neo X6 verrassend goed. Gebruikers die voorlopig toch geen UltraHD TV gaan aanschaffen hebben er een prima speler aan.  De prijs-kwaliteit verhouding is meer dan uitstekend. Voor € 109,95 vind je momenteel geen betere Android TV-box.

Komt er een Custom versie?
Voorlopig zijn er geen plannen voor een customversie. Mocht deze er komen dan krijgen onze kopers uiteraard een gratis upgrade.


FacebookTwitterMore...