De Minix Neo U1 is de eerste Minix met Android 5.1 Lollipop en de nieuwe S905 64 bit chip van Amlogic. De behuizing is vergelijkbaar met die van de Minix Neo X8 serie. Verschil is dat de drie USB-poorten nu bij elkaar zijn geplaatst aan de zijkant en het SD-slot is vervangen door een micro-SD versie. Het blauwe LED- lampje is beter zichtbaar en de infrarood ontvanger is achter een klein venstertje geplaatst net als bij de X6 en de Z64. Zo kun je makkelijker zien of hij aanstaat en wat de voorkant is. Dat voor wat de buitenkant, nu de zaken onder de motorkap.

Hieronder een vergelijking van de specificaties van de U1 en de X8-H Plus.

Minix-Neo-U1-vs-X8H-Plus

Meest opvallende verschil is de volledige ondersteuning van 4K (Ultra HD) Voor wat betreft WiFi belooft Minix een betere ontvangst doordat er zowel een interne als externe antenne is.

Videoprestaties

Helaas een wat gemankeerde test, ik heb nog geen 4K TV, dus de key feature kan ik zelf niet uitproberen. Inmiddels heeft CNXsoft dit uitgebreid getest met een positief resultaat.  Nu updaten van de firmware is ook self-adaptive refresh rate switching beschikbaar, HDMI Self adaption Level 2 heet dit. Je vindt deze optie in instellingen onder Playback Settiings  De box hoort dus automatisch de beeldfrequentie aan te passen aan die van de video waardoor het beeld niet schokt. Toch werkt dit nog niet goed. De beeldfrequentie wordt wel aangepast als je de interne videospeler gebruikt maar altijd en bij afspelen via Kodi helemaal niet. Vreemd dat Minix de U1 uitlevert met een alpha versie van Kodi Jarvis. Ik heb meteen maar Beta 4 van Kodi Jarvis geïnstalleerd. Al mijn testbestanden worden via Kodi en de interne videospeler prima afgespeeld, maar het gevreesde lichte schokken van het beeld zie ik bij 24 fps wel af en toe, ook als ik 1080p 24Hz  instel.


Audioprestaties

De U1 ondersteunt 7.1 and 5.1 surround sound via HDMI pass-through. Ook DD+/DTS en Dolby TrueHD worden ondersteund via pass-through. Audiofielen let op, DTS HD MA dus niet. daarin is de HiMedia Q5 nog steeds uniek. Helaas ik heb geen receiver die Dolby True HD ondersteunt dus deze variant heb ik zelf niet kunnen testen, zie daarvoor deze review.  Wel DTS en dat geeft via Kodi problemen, af en toe valt kort het geluid weg. Dat wegvallen treed niet op als ik de standaard videospeler van de U1 gebruik. Om de problemen met het geluid te ondervangen heeft Minix een speciale XBMC for Minix vrijgegeven. Je kunt die hier downloaden.  Het is een oplossing maar het wordt zo wel erg verwarrend. Verder zijn er geen problemen met het geluid en doet de Minix wat wordt beloofd.

Algemeen

Gelukkig is de tweetrapsraket van de instellingen verdwenen. Geen Settings en More Settings, alle instellingen zijn via één ingang te bereiken. In feite zijn het de standaard instellingen van Android Lollipop. Deze zijn ook een stuk overzichtelijker. Onderstaande video geeft hiervan een mooi beeld.

Ik heb ook Netflix nog even getest. Uiteraard geen HD Netflix en een lichte stotter in het beeld, de bekende problemen van Netflix in Android. Dat blijft toch wel jammer.

Conclusie

Allereerst complimenten aan Minix. Het gebeurt zelden dat de eerste firmware op een nieuw type box zo goed als probleemloos is. Jammer dat self-adaptive framerate switching nog niet goed werkt, maar Minix kennende wordt dat wel opgelost. Android Lollipop is qua bediening een vooruitgang .De Neo U1 presteert dus uitstekend ook al is deze box niet merkbaar sneller dan bijvoorbeeld de X8-H Plus. Maar goed, hij is dan ook goedkoper. Al met al zul je geen spijt krijgen van de aankoop van de U1 maar de award van “de beste Android box” blijft naar mijn mening nog steeds in handen van de Minix Neo X8-H Plus.

Update 16-12-2015: Review herschreven naar aanleiding van de release van de nieuwe firmware.


FacebookTwitterMore...