Het heeft even geduurd voordat ik mijn ervaringen kan delen. Er waren aanvankelijk nogal wat problemen met de firmware voor deze box, maar ik heb nu een nieuwe firmware draaien die de meeste problemen heeft verholpen  en waarin ook XBMC  werkt.  Eindelijk heb ik een volledig beeld van de M8, letterlijk en figuurlijk.

Deze M8 (ook verkocht onder E-M8) is van de nieuwe generatie Amlogic S802 SoC en qua hardware vrijwel gelijk aan de VegaS89 Elite. Aan boord een Quad core CPU met een snelheid van 2.0 Ghz en een Octa core GPU voor de videoweergave.  De opslagcapaciteit is 8Gb en je kunt die uitbreiden met een SD-kaart van max 64 Gb. De M8 heeft dual band WiFi, dus 2.4 en 5 GHZ.

Videoprestaties

Qua video is de M8 net als de Vega de beste Android die ik tot dusver heb gezien. Strak 1080p beeld en nauwelijks hikjes (frame skips). Vooral bij horizontale beweging ( pan shots) gaat het beeld bij andere Androids nogal eens hikken. Ook de M8 heeft daar duidelijk minder last van, maar helemaal vloeiend is het nog niet. Het contrast is beter en niet wat te donker zoals bij Minix. Ook het beeld in Netflix is rustiger.
Dit apparaatje kan zelfs 4K (Ultra HD) video afspelen maar er zullen nog niet veel mensen zijn die een daarvoor geschikte TV bezitten. In ieder geval ben je met de M8 op de toekomst voorbereid.

XBMC

Dat was even zoeken. In de standaard firmware wordt XBMC Gotham Beta1 meegeleverd, deze versie heeft echter als nadeel dat er geen ondersteuning is voor de populaire ondertitel add-ons. Dat zou er wel moeten zijn in de latere Betaversies en de inmiddels uit gebrachte release definitieve versie (XBMC 13.0 Gotham). Installeren van deze versies gaf een ernstiger probleem: geen beeld. Installeren van oudere versie van XBMC had geen zin want dan gaan de HD-films schokken. Na lang speuren heb ik een getweakte XBMC Gotham gevonden die wel beeld en ondertitels geeft.

Ook in deze XBMC is het beeld voortreffelijk, echte Full HD in XBMC (1920 x 1080). Ook zwaarder materiaal als Blu-ray rips worden soepel afgespeeld. Door de box te rooten worden de prestaties van XBMC zelfs nog wat beter.


Audioprestaties

De Tronsmart Vega liet het op audiogebied ernstig afweten, de M8 presteert hier veel beter. Het geluid is synchroon en er is ondersteuning voor Dolby en DTS, maar niet voor alle audioformaten. AAC Dolby bijvoorbeeld werkt niet.  Als je in XBMC passthrough activeert wordt Dolby en DTS automatisch naar je TV of receiver gestuurd via HDMI of eem optische kabel (SPDIF).

Snelheid

De snelheid van de M8 is gelijk aan die van de Vega en samen zijn zij de snelste Androids die ik tot dusver heb gezien.  Apps starten, websites laden, kopiëren, het loopt allemaal  lekker snel.

Apps

NPO Uitzending Gemist werkt (anders dan op andere Androids) prima. RTLxl is ook op de M8 niet compatibel, zodat je daarvoor moet uitwijken naar XBMC of naar een browser die flash ondersteunt zoals de Dolphin browser.  Spotify werkt prima en op deze box is de gratis versie van Spotify volledig beschikbaar, dus je kunt gratis on demand luisteren zonder verplichte shuffle.

Algemeen

Toch heeft ook deze box nog wat onvolkomenheden. Het blijkt niet mogelijk via de Playstore betaalde apps te downloaden.  (Is inmiddels opgelostNa afsluiten van de M8 via de afstandsbediening, gaat af en toe het blauwe ledlampje weer even aan of het blijft constant aan. (Is inmiddels opgelost)  Ondersteuning voor 5 GHZ Wifi is ook instabiel, het 5GHZ kanaal is niet altijd zichtbaar. ( Is inmiddels opgelost). De optische uitgang werkt niet.  (Is inmiddels opgelost) De meegeleverde afstandsbediening is wel erg beperkt, zodat je voor de bediening wel een draadloze muis/toetsenbord of een flymouse nodig hebt. Ik heb de configuratie van de M8 zo aangepast dat de MX3 flymouse alle functies kan bedienen, ook de aan/uit wat met de andere afstandsbedieningen/flymouses niet kan.

Voordelen:

 • prima videoprestaties;
 • Full HD in XBMC Gotham;
 • goed geluid met Dolby en DTS via XBMC;
 • snel;
 • browser laadt snel.


Nadelen:

 • optische uitgang werkt niet; (is inmiddels opgelost)
 • geen betaalde apps downloaden in de Playstore;  (is inmiddels opgelost)
 • merkwaardig gedrag bij afsluiten;  (is inmiddels opgelost)
 • 5GHZ WiFi is niet stabiel; (is inmiddels opgelost)
 • meegeleverde afstandsbediening is erg beperkt.


Conclusie (updated)

Nu alle problemen zijn opgelost is de M8 een regelrechte aanrader. Een grote sprong vooruit op videogebied door de perfecte hardwareversnelling ook via XBMC.  Jammer van die beperkte afstandsbediening, maar daar zijn voldoende alternatieven voor.

Anders dan bij de Tronsmart Vega durf deze box wel uit te leveren. Ik zal er weer wat moois van maken want je krijgt deze box:

 • geroot zodat XBMC Gotham 13.0 optimaal presteert.
 • XBMC is volledig ingericht en voorzien van een uitgebreide set add-ons.
 • De Dolphin browser met Flash ondersteuning gaat er op.
 • Spotify en Netflix zijn geïnstalleerd.

Update 19-08-2014

Inmiddels is de firmware voor de M8 nog verder verbeterd. Wij verkopen de M8 nu in een speciale customversie. Meer info

Mocht je op zoek zijn naar een goedkoper alternatief voor de vergelijkbare Minix Neo X8 dan is de M8 een prima boxje waar je zeker nog veel plezier zult beleven.


FacebookTwitterMore...