Je hebt het vast wel gehoord, gebruikers van Popcorn Time lopen het risico dat ze een schadeclaim aan de broek krijgen. Gisteravond werd in Tros Radar besproken of dit ook wel in praktijk zal gebeuren. Het opsporen van gebruikers is in ieder geval kinderlijk eenvoudig. Als jij kijkt via Popcorn Time kan een waakhond van de filmindustrie je IP-adres zien en vervolgens aankloppen bij je internetprovider om je gegevens op te vragen. Je kunt natuurlijk via een VPN je eigen IP-adres verbergen, maar een VPN-dienst kost je ook al snel € 5,- in de maand en vaak veel langzamer dan je normale internetverbinding. Dat kijkt ook niet lekker.

Nu zal je internetprovider je naam en adres niet zonder slag of stoot prijsgeven, vanwege de privacybescherming. Daar zal zeker de rechter aan te pas moeten komen en zo’n zaak zal waarschijnlijk tot aan de Hoge Raad worden uitgevochten. De kans is redelijk groot dat internetproviders dit uiteindelijk gaan verliezen. In diverse andere Europese landen zoals Duitsland is het al praktijk dat providers de gegevens verstrekken, waardoor gebruikers een dikke boete kunnen krijgen.

Kijken via Popcorn Time heeft dus een risico, gebruik je Kodi om films en series te streamen dan zit je al een stuk veiliger. Natuurlijk moet je dan niet de torrent add-ons zoals bijvoorbeeld Kmedia Torrent, Pulsar of Popcorn Time for Kodi gebruiken.

Waarom is Kodi veiliger?

1) Streamen via Kodi is mogelijk legaal

Downloaden van films is verboden omdat je een kopie maakt. Bij Popcorn Time maak je een volledige kopie en deze wordt opgeslagen op je harde schijf of SD-kaart. Bovendien deel je de films ook nog eens met anderen, dubbel illegaal dus. De film wordt gewist als je Popcorn Time afsluit ( als je dat tenminste zo hebt ingesteld).  Los van het feit dat dit illegaal is, is dit voortdurende beschrijven en wissen ook nog eens slecht voor de levensduur van je interne opslag.


Stream je een film via Kodi, dan  maak je geen volledige kopie. De film wordt in stukjes in je werkgeheugen (RAM) geladen en na kijken worden deze stukjes direct gewist. (Het RAM geheugen is daar overigens tegen bestand.) Het Europese Hof heeft in 2014 een uitspraak gedaan waar in min of meer wordt bevestigd dat streamen om deze reden legaal is.  Maar inmiddels ligt er een nieuwe zaak bij het Europese Hof, deze keer vanwege een zaak die door de Stichting Brein is aangespannen tegen Filmspeler.nl. Het is nu afwachten hoe dit uitpakt, de uitspraak kan nog wel een paar jaar op zich laten wachten.

2) Je IP-adres is niet eenvoudig te achterhalen

De waakhonden hebben het bij Popcorn Time en andere op BitTorrent gebaseerde programma’s en add-ons makkelijk. Iedere gek kan de IP-adressen zien.

IP-adressen

Gebruik je Kodi dan is er niet zo’n openbare marktplaats met IP-adressen. Je hebt een rechtstreekse verbinding met één van de vele servers waarop de film wordt aangeboden. Alleen de eigenaar van deze server kan makkelijk zien met welk IP-adres er een verbinding is. Wil een waakhond van de filmindustrie kunnen constateren dat jij naar een illegale stream kijkt en naar welke dan moet er heel wat techniek uit de kast worden gehaald.

Conclusie

Tel punt 1 en punt 2 bij elkaar op en je weet dat je bij Kodi redelijk veilig zit. Of je de illegale bronnen in Kodi ook daadwerkelijk wilt gebruiken mag je dan zelf beoordelen.

Hoe het ook uitpakt in de rechtszaken, een echte oplossing om illegaal streamen uit te bannen zal hiermee nooit worden bereikt, het blijft een kat-en-muis-spel. Hoog tijd voor een echte oplossing met het succes van de streaming muziekdiensten als voorbeeld. Mijn idee:

Stap 1: Breng alle films uit via Netflix en vergelijkbare diensten zodra een film uit de bioscoop is. Series kunnen direct op TV en Netflix, HBO etc.
Stap 2: Blijkt stap1 een succes, breng alle films gelijktijdig uit in de biosccop en op Netflix etc.

Dan ook graag alle films en series op alle diensten, zodat je niet voor de ene naar Netflix moet en de andere weer naar HBO, want dan gaan we toch weer naar de illegale aanbieder. 

Ik zou daar met alle plezier 15 Euro in de maand voor willen betalen en jij?


FacebookTwitterMore...