Menigeen die deze site bekijkt is op zoek naar een apparaat dat XBMC perfect op je TV beschikbaar maakt. Zo’n apparaat bestaat. Koppel de (media)PC of laptop via HDMI aan je TV en je hebt absoluut de beste XBMC-ervaring. Bij alle andere oplossingen is het nog steeds een kwestie van concessies doen.

Momenteel komt de Raspberry Pi  nog het dichtst in de buurt van de beeld- en geluidskwaliteit die XBMC op de computer levert, nadeel is alleen dat dit apparaatje nogal traag werkt. De Androidsticks en -boxen zijn sneller, maar leggen het weer af als het gaat om de beeld- en geluidskwaliteit. 1080p video, DTS en Dolby surround, op de Raspberry werkt dat zonder probleem, XBMC op de Androids heeft er moeite mee. De Minix X7 Custom met de speciale XBMC for Minix is (was) de enige die wat dat betreft in de buurt komt van de Raspberry.

Waarom werkt het eigenlijk zo goed op zo’n goedkoop dingetje als de Raspberry Pi? Dat zit hem vooral in het feit dat deze speler onder Linux draait. XBMC voor Linux is op dit moment verder doorontwikkeld dan de versie voor Android. Jammer dat de Raspberry zo’n langzame processor en een beperkt werkgeheugen heeft waardoor het wat traag loopt. Ik ben daarom al een tijdje op zoek naar een mini computertje met wat meer vermogen dat ook op Linux werkt.

Linux

Linux op je Android?

Er zijn Androidapparaten op de markt die je ook onder Linux kan laten draaien. Eén daarvan is de MX2 Android TV Box. Ontwikkelaars hebben een daarvoor een speciale XBMC onder Linux gemaakt. Ik heb dat uitgeprobeerd en XBMC werkt op zich prima, nadeel is alleen dat veel van de populaire add-ons zoals IceFilms en 1Channel op deze versie nog niet werken. Wil je alleen films spelen die op je NAS of een harde schijf staan dan is deze MX Linux een prima oplossing. Nadeel van zo’n XBMC-only oplossing is bovendien dat je bijvoorbeeld geen Netflix of andere diensten en apps kunt gebruiken. De Androids winnen het qua veelzijdigheid met een straatlengte.


MX2 Android TV Box

In de Android uitvoering had ik de MX2 al eerder geprobeerd, maar vond het niets bijzonders. De normale versies van XBMC deden het net zo goed/slecht als op andere Androids. Nu blijkt dat ik destijds niet verder heb gekeken dan mijn neus lang is. Ik kwam op het spoor van een bijzondere uitvoering van de MX2 met een XBMC-versie die geweldig goed werkt. 1080p, Dolby, DTS allemaal geen probleem met deze MX2. En dat is niet alles, verrassend genoeg had deze speler ook totaal geen moeite met de streams via de Uitzending Gemist (NPO)-app.

MX2-Android-TV-Box

Hoe dat kan? Het geheim zit in de processor. De meeste Androids gebruiken een Rockchip processor, de MX heeft een AML8726-MX chipset aan boord. Deze biedt wel hardwareversnelling in combinatie met een aangepaste XBMC en heeft daardoor geen problemen met Full HD. 1080p films lopen net zo goed als op de Raspberry en de bediening werkt veel soepeler en sneller. Is de ultieme XBMC-speler hiermee gevonden? Nog niet helemaal, anders dan de Raspberry maakt de MX2 nog wel gebruik van upscaling naar 1080p.

De MX2 komt wel het dichtst in de buurt en is zeker een aantrekkelijk alternatief voor de Raspberry. Hij heeft nog een paar voordelen.  De Uitzending Gemist App van de NPO werkt op deze Android probleemloos. Je kunt ook eenvoudig zelf andere firmware installeren via een SD-kaart. Ook Linux kun je er zo opzetten. Updaten van firmware gaat via internet (OTA) dus geen gedoe met flashen via de PC.

De MX2 is daarom alsnog aan onze collectie toegevoegd en uiteraard in een volledig verzorgde versie met XBMC, custom add-ons, Netflix enz. Hij wordt ook geleverd met een fijne uitgebreide afstandsbediening en is bovendien prettig geprijsd, een aanrader.

 

 


FacebookTwitterMore...