Eindelijk heb ik hem voor me staan, de Minix Neo Z64, zowel in de Android als de Windowsversie. Misschien niet echt logisch voor een site die AndroidMiniComputer heet, maar ik zal beginnen met het delen van mijn eerste ervaringen met de Windowsversie. Toeval wilde dat ik op dezelfde dag ook een alternatief voor de Minix Neo Z64 binnenkreeg, de PiPo X7 met Windows 8.1 met grotendeels dezelfde hardware en identieke software. Ik zal daarom meteen beide boxen bespreken en vergelijken.

Uiterlijk
De Z64 wordt geleverd in een kunststof behuizing, exact dezelfde als de Minix Neo X6, afmetingen 11,5 x 11,5 x 2,5 cm . De PiPo X7 zit een metalen kastje en is beduidend groter (18,8 x 12,3 x 2,5 cm).

De Minix wordt geleverd in een fraaie luxe doos, de PiPo in een spartaanse witte doos. Beide boxen hebben een externe Wifi-antenne en een powerknop en zijn voorzien van de volgende aansluitmogelijkheden:

  • HDMI
  • USB
  • LAN
  • Micro SD-slot
  • 3,5 mm audio-uit voor een koptelefoon
  • 5V power voor de Minix, 12V power voor de PiPo

De PiPo heeft vier USB-aansluitingen, twee aan de voorzijde en twee aan de achterkant. De Minix heeft er slechts twee. De koptelefoonaansluiting zit bij de PiPo aan de voorkant, bij de Minix aan de achterkant.

Ik zal je de technische details besparen, je vindt die op de productpagina’s. Je hoeft ook niet te zoeken naar verschillen, die zijn er niet. Interessanter zijn de prestaties bij diverse populaire toepassingen.


Kodi/XBMC

Ik heb beide boxen getest met Kodi 14.1. Onder Windows draait Kodi net even wat beter dan op een Android.  Als je in Kodi de optie “verversingsfrequentie scherm aanpassen aan video”  inschakelt (en je TV of receiver ondersteunt dit) spelen al mijn testbestanden vloeiend af.

Refreshrate Kodi

Refreshrate Kodi

Deze uitvoerige test van CNX  toonde eenzelfde resultaat. Ik kan er eigenlijk kort over zijn op beide boxen speelt Kodi/XBMC beter dan alle andere boxen uit ons assortiment. Alleen kreeg ik Dolby 5.1 en DTS  geluid ook  via HDMI passthrough niet aan de praat. Update 8-3-2015 Ook Dolby 5.1 en DTS geluid werkt, het was een probleemje in de instellingen van mijn receiver.

Netflix

Voor de liefhebbers van Netflix goed nieuws. Beide boxen spelen Netflix in absolute HD-kwaliteit zowel via de webversie als de Windows App. Ook Dolby 5.1 geluid wordt doorgegeven. Daarmee geven deze boxen verreweg de beste Netflixervaring van al boxen die ik tot dusver heb getest.

Jammer dat de verversingfrequentie voor Netflix niet automatisch aanpast want voor een optimale beeldweergave is 23Hz aanbevolen. Je kunt de verversingsfrequentie uiteraard handmatig aanpassen, maar ik ga nog op zoek naar een programmaatje om dit wat eenvoudiger te maken.

PopCorn Time

Ook Popcorn Time draait net zo goed als op je PC of laptop. Pas wel op bij het gebruik van Popcron Time want het gebruike is niet alleen illegaal maar bij  veelvuldig gebruik funest voor het apparaat. Meer info

Spotify

Je kunt uitsluitend de desktop applicatie van Spotify draaien. Voordeel is dat je ook de gratis versie onbeperkt kunt gebruiken. Nadeel is dat de bediening van de desktopversie op je TV niet zo lekker werkt. Heb je een Premium account dan kun je Spotify met behulp van Spotify Connect bedienen vanaf je smartphone of tablet. Laat je Spotify automatisch starten bij aanzetten van de Minix of Pipo en heb je de box gekoppeld aan je receiver of  versterker dan hoeft zelfs de TV niet meer aan.

Overige programma’s

De meeste programma’s die je op je desktop of laptop draait kun je zonder problemen met de Minix of de PiPo gebruiken. Uiteraard geen zware games of videobewerkingsprogramma’s, maar voor het huis-teun-en-keuken-gebruik zijn deze boxen een prima alternatief voor een desktop. En dan ook nog eens volledig stil en beduidend energiezuiniger.

Conclusie

Met beide boxen zal de wens van velen in vervulling gaan. Een box die qua Kodi/XBMC net zo goed presteert als je laptop. Netflix in HD en Popcorn Time met die mooie Windowsinterface, daar zitten velen op te wachten. Alle mogelijkheden van een Windows PC in een klein boxje.

Windows opent een wereld van toepassingen. Koppelen touchscreen, DVD-speler, webcam, externe geluidskaart, het kan allemaal moeiteloos.

Zijn er nadelen ten opzichte van de Androidboxen? Jazeker,  de Windows 8 interface is niet echt geschikt voor de flymouse/toetsenbord apparaten die we van de Androids kennen.  Het kan wel maar een echt toetsenbord met een muis of touchpad heb je toch wel nodig wil je een beetje handig kunnen navigeren. Toepassingen als Miracast zijn niet beschikbaar. Airplay wel maar dan alleen binnen Kodi/XBMC. Bij sommige programma’s mis ik de handige interface die je van de Android apps kent. Gelukkig maken de Windows apps dit voor een deel goed.

Een Minix Neo Z64 of een PiPo X7?

Ze werken exact hetzelfde. Qua functies en prestaties is er geen verschil. De enige verschillen zitten in het uiterlijk. De Minix ziet er wat fraaier uit, heeft een mooiere verpakking  en is kleiner. De PiPo heeft naast de lagere prijs als voordeel dat je ook twee USB poorten aan de voorzijde hebt.

Zo, en nu eens kijken wat de Androidversie van de Z64 in petto heeft. Wordt vervolgd….


FacebookTwitterMore...