Toen Minix een paar jaar geleden de Neo X8 serie uitbracht was de Minix Neo X8-H Plus zonder meer de beste Android op de markt. De opvolger, de Neo U1 was net zo goed en ook nog een stuk sneller. Daarna heeft Minix toch een beetje zijn glans verloren en is links en rechts gepasseerd door onder andere de Nvidia Shield en HiMedia Q5/Q10.  Brengt de nieuwe Neo U9-H Minix terug aan de top?

Aan de buitenkant is er geen verandering te zien, de U9-H heeft exact dezelfde behuizing. Binnenin is er wel het nodige veranderd, een nieuwe AMlogic S912 octacore 64 bit processor en een ARM Mali-820MP3 videoprocessor. De U9-H draait op Android 6.0.1. Er is nu ook DRM ondersteuning voor  Microsoft Play Ready 3.0 en Google Widevine Level 1, wat in theorie zou moeten betekenen dat meer video-apps werken op de nieuwe Minix.

Ik heb de Minix nu een weekje draaien en ben er best tevreden mee. Vrijwel iedereen koopt zo’n kastje om Kodi te kunnen draaien en dat werkt uitstekend. Opvallend genoeg wordt er geen XBMC voor Minix meer meegeleverd maar alleen de officiële Kodi 17. XBMC for Minix is ook niet meer nodig, Kodi op de Minix kan nu ook multikanaal HD-geluid zoals Dolby True HD, Dolby Atmos, DTS -HD etc. afspelen via HDMI passthrough. Dergelijke formaten zul je via de Kodi add-ons niet veel vinden denk ik, maar mensen die nog een paar Blu-ray rips op een opslag hebben staan kunnen deze met een gerust hart via de Minix spelen.

Netflix in HD

Inderdaad het werkt, maar toch op een andere manier dan ik had verwacht. Minix heeft namelijk geen officiële licentie van Netflix kunnen regelen (lees dit voor meer info). Er is wel een speciale Netflix HD app, maar dat lijkt op een gehackte versie. Het is dus maar de vraag of dit wel blijft werken. In het verleden zijn er meer van dergelijke gehackte Netflix apps geweest, deze werden uiteindelijk door Netflix geblokkeerd. Ik kan het niet goed controleren, maar het lijkt er op dat de beeldkwaliteit beperkt is tot 720P en in ieder geval ontbreekt Dolby 5.1 geluid. Netflix met wat beperkingen. De meeste moderne TV’s hebben al een Netflix app aan boord die wel HD speelt dus geen grote ramp.

Ziggo Go

Goed nieuws, anders dan op de Minix U1 werkt de app van Ziggo Go wel op de Minix U9-H. Ben je abonnee van Ziggo dan kun je de Minix dus ook op een kamer zonder kabelaansluiting gebruiken om daar TV te kijken. De beeldkwaliteit is uitstekend.


Videoland

Deze Netflix concurrent wordt door RTL de laatste tijd sterk gepromoot zodat ik ook deze app eens heb uitgeprobeerd. Dat was een bittere teleurstelling. Als ik inlog kom ik direct in een map Downloads en als ik daar uit wil krijg ik de melding dat er geen internetverbinding is. Die is er toch echt maar het lukt eenvoudig weg niet om in het hoofdscherm te kunnen komen. Frustrerend.

Update: De laatste versie van de Videoland app werkt wel maar helaas niet probleemloos. Onderin blijft een zwarte balk in beeld.

Ik heb het nog eens op wat andere boxen getest, met hetzelfde resultaat. Alleen op de Xiaomi Mi box en de Nvidia Shield kreeg ik de Videoland  werkend maar dan alleen via de ingebouwde Chromecast functie.

Minix Neo A3 remote

minix-a3-remote

Minix heeft ook een nieuwe remote uitgebracht, de Minix Neo A3. Deze is gelijk aan de A2 Lite maar heeft als extra een ingebouwde microfoon zodat je o.a. ook de voicebesturing van Google kunt gebruiken. Het zou in alle apps moeten werken maar dat ik kreeg het niet overal aan de praat. Een zoekopdracht inspreken in een Kodi add-on zoals op de Xiaomi Mi Box zit er helaas niet in. Het is leuk maar of dat microfoontje de meerprijs ten opzichte van de A2 Lite waard is….

Conclusie

Minix heeft weer een puik apparaat geproduceerd. Het verschil  met de U1 is niet zo groot misschien, vergeleken met de Neo X8-H plus heb je een sneller en veelzijdiger apparaat. De absolute top blijft de Nvidia Shield, maar het gat ten opzichte van de Shield is kleiner geworden. Vergeet niet dat de Shield ook een stuk duurder is. Heb je een Minix Neo U1 dan is er geen reden om over te stappen. Is je oude Android aan vervanging toe dan kan ik de Minix U9-H aanbevelen. Ik verkoop nu al bijna 5 jaar Minix en kan je garanderen dat ze zo goed als nooit problemen geven. Ik heb er eerlijk gezegd zelden een retour gehad omdat deze niet beviel.  Dat zegt genoeg over de kwaliteit van de Minix boxen denk ik.

Wil je een gedetailleerde test lezen? Kijk dan eens op de website van CNX-soft.

Snelheid van de Minix vergeleken met andere boxen

Lezen/schrijven

Merk Lezen MB/s Schrijven MB/s Lezen RAM MB/s *100
Nvidia Shield 2017 168 33 94
Minix Neo U9-H 121 46 33
Xiaomi Mi Box 124 31 36
HiMedia Q10 Pro 82 14 18
Enybox X1 114 73 27
Minix Neo U1 117 76 21
Minix Neo X8H Plus 35 12 11

Gemeten is de snelheid van Lezen van de interne opslag. Deze is mede bepalend voor de snelheid van starten van de box en apps. De snelheid van schrijven naar de interne opslag is zegt iets over hoe snel gegevens worden weggeschreven zoals bij installeren van apps, kopiëren van bestanden naar de box. Dit is niet van invloed op streamen. Bij streamen wordt de informatie uit het RAMgeheugen gelezen. UIteraard zijn er meer factoren die snelheid bepalen, maar deze gegevens bieden een aardig beeld van de snelheid van een box.

Wifi en Ethernet download in Mbps

Merk WiFi 2,4 Ghz WiFi 4,8 Ghz Ethernet
Nvidia Shield 2017 72 136 204
Minix Neo U9-H 30 143 204
Xiaomi Mi Box 30 69
Enybox X1 40 59 80

Snelheden zijn gemeten met een verbinding met maximaal 200Mbps download.

Welke videodiensten werken op de Minix?

[table “8” not found /]

*) Op de Xiaomi Mi werkt Ziggo Go alleen met het menu op zijn kant. Dat is even wennen met bedienen (muis nodig) maar als de stream eenmaal loopt is het beeld normaal

**) De app van Videoland werkt wel maar er blijft onderin een zware balk zichtbaar, net onder de ondertitels.

Sideloaden wil zeggen dat je de app niet via de Playstore kunt installeren. Je moet de app downloaden via je browser en op een USB-stick zetten. Daarna kun je met een file browser als bijvoorbeeld ES File Explorer de app installeren.

Waar te koop?

De Minix Neo U9-H is o.a. verkrijgbaar bij de onderstaande shops.

€121,31 Kies bij verzendmethode voor Priority Direct Mail Je betaalt dan mogelijk geen douanekosten. Vergeet ook niet de versie met een EU plug te kiezen.
€ 169,95
€ 125,99
€ 143,95 Officiële NL distributeur.

Ook de onderstaande video reviews zijn de moeite waard.

 

 

 

 

 

 


FacebookTwitterMore...