Als je hem in de hand hebt voel je al direct dat dit een box van bovengemiddelde kwaliteit is en als je hem hebt draaien….  Dit kleine spelertje komt namelijk heel dicht in de buurt van de alom geprezen Nvidia Shield. In de lijst van beste Android boxen voor Kodi volgens TVaddons neemt de Mi box een fraaie tweede plaats in, direct na de Nvidia Shield.

Android TV Interface

De Mi box is voorzien van een Android 6.0.1 firmware voor Android TV en heeft dezelfde looks en features als op de Nvidia Shield, en de Android TV’s van Sony of Philips.

Xiaomi-Mi-Android-TV

De bediening is daardoor erg eenvoudig, zelfs met de meegeleverde Bluetooth afstandsbediening, die trouwens ook sterk doet denken aan die van de Nvidia Shield. Deze goed werkende remote voldoet voor alle basisfuncties en apps. De stembesturing is handig, werkt goed en is een leuk speeltje. Je kunt zoeken door iets in te spreken in de microfoon op de afstandsbediening.

Ingebouwde Chromecast ontvanger

Met de aankoop van de Mi box bespaar je al direct de kosten van een Chromecast ontvanger. Deze is ingebouwd, dus je kunt eenvoudig video en muziek naar je Mi box casten. Hierdoor is de Mi box naast de Nvidia Shield de enige box waarop je bijvoorbeeld ook Videoland kunt kijken.


Netflix in Ultra HD en met Dolby 5.1

Met de Nvidia Shield is de Mi box op dit moment de enige box die Netflix in Ultra HD kan/mag afspelen. Dolby 5.1 geluid is ook geen probleem als je TV/receiver Dolby Digital Plus ondersteunt. Dolby Digital plus werkt trouwens niet over SPDIF dus je moet via HDMI aansluiten.

Geschikt voor 5.1 / 7.1 AC3 / DD+ / Dolby Atmos/TrueHD, DTS:X/HD-Master Audio

Met behulp van de optie Doorvoer in de geluidsinstellingen van Kodi Krypton kun je ook video met hoge kwaliteit audio afspelen.

Aansluitmogelijkheden

De aansluitmogelijkheden zijn wel beperkt.

Xiaomi-Mi-Android-TV-ports

Er is maar één USB-poort (2.0), een Ethernetpoort ontbreekt. Daar is natuurlijk een mouw aan te passen met een USB hub en/of een USB-ethernet adapter en/of USB hub. De WiFi-ontvangst 2,4 Ghz en 5Ghz is trouwens uitstekend. In tegenstelling tot de Nvidia Shield heeft de Mi box wel een optische 3,5 mm SPDIF aansluiting via de gecombineerde AV/SPDIF poort, Je hebt daarvoor een speciaal kabeltje nodig, zoals deze bijvoorbeeld. Plaatsen van een extra SD-kaartje om de opslag van 8Gb uit te breiden is niet mogelijk, maar ook daarvoor kan de USB ingang dienst doen.

Overig

Vreemd genoeg ontbreekt op de Mi box een internet browser. Is trouwens net zo op de Nvidia Shield. Ook in de Google store met Android TV apps heb ik geen goede browser kunnen vinden. Je kunt wel Google Chrome vanaf een ander Android apparaat installeren (sideloaden), maar dan heb je voor openen van de browser weer een extra appje nodig en je moet een muis aansluiten om de boel te kunnen bedienen. Het aanbod aan Android TV apps is beperkter dan dat van de “normale” Google Playstore. Sideloaden of installeren via de alternatieve app store van Aptoide biedt deels uitkomst. Nadeel is wel dat deze apps vaak muisbesturing nodig hebben waardoor je niet genoeg hebt aan de standaard remote.

Ook een app als Ziggo Go werkt op deze box. Voor de bediening heb je wel een muis nodig en omdat het scherm opstart in landscape (op zijn kant) is de start wat lastig, maar het kan wel. Interactieve TV van KPN werkt ook (muis nodig) maar de IPTV-dienst Play van KPN weer niet. Vreemd, ik heb nog geen enkele box gevonden waar Play van KPN op werkt, terwijl zo’n IPTV-dienst juist voor dergelijk boxen bedoeld lijkt. Concurrent Knippr werkt gelukkig wel zonder problemen. De Videoland app zelf doet het niet maar via de Chromecast optie kun je zonder problemen ook Videoland kijken.

Voordelen

Ik zal voor de duidelijkheid de uitgesproken voordelen nog even op een rijtje zetten.

 • Klein, snel en gebruiksvriendelijk;
 • Handige, goedwerkende afstandsbediening met stembesturing via ingebouwde microfoon;
 • Netflix 4K Ultra HD en Dolby 5.1;
 • Ingebouwde Chromecast ontvanger;
 • Videoland ( via Chromecast)
 • SPDIF aansluiting;
 • Ondersteuning voor 5.1 / 7.1 AC3 / DD+ / Dolby Atmos/TrueHD, DTS:X/HD-Master Audio;

 

Nadelen

 • Geen ingebouwde Ethernetpoort;
 • Slechts één USB 2.0-poort;
 • Geen SD-slot;
 • Minder apps dan standaard Android;
 • Ontbreken van een Internet Browser.

Deze nadelen zijn overigens op te lossen met behulp van een USB-hub en/of adapter. Wil je ook andere apps dan de standaard Android TV apps downloaden, dan kun je deze sideloaden vanaf een ander Android apparaat of downloaden uit een alternatieve app store zoals Aptoide.

Conclusie

De Xiaomi Mi box heeft mij aangenaam verrast. Ik had bijvoorbeeld op Tweakers een wat mindere review gelezen. De daar genoemde nadelen kan ik zeker niet volledig onderschrijven. Netflix loopt bij mij (en blijkbaar ook bij andere gebruikers) geweldig. Ook Kodi Krypton draait soepeltjes. De stembesturing is handig en vooral leuk speelgoed. Ik heb ook even de Kodi fork SPMC op de Mi box geprobeerd omdat deze in tegenstelling tot de officiële Kodi ook zoeken via spraak ondersteunt. Dat is helemaal kicken, je spreekt je zoekopdracht voor een film of serie gewoon in en gaan….. Hebben de meeste Androidboxen een duidelijk merkbare Chinese achtergrond, in de Mi box vind je daar niets van terug. Het ontwerp en de software zijn van een bovengemiddelde klasse. Een prima lekkere snelle en betaalbare box voor mensen die net even wat meer willen dan alleen Kodi streamen en geen behoefte hebben aan uitgebreide gamemogelijkheden zoals de Nvidia Shield. Een goede tweede na de Nvidia Shield? Als je vooral Kodi in combinatie met Netflix gebruikt zeker.

Heb je behoefte aan een second opinion, neem deze volledig onpartijdige review op forum van Kodi even door.

Waar te koop?

€55,60 Tip! koop via Germany Stock. Geen douanekosten!
Prijs varieert. Check hier de huidige prijs
€ 58,25 Tip voorkom douane kosten! Meer info
Prijs varieert. Check
hier de huidige prijs
€ 97,95
€ 79,95 Goedkoopste Nederlandse leverancier.


FacebookTwitterMore...