Het heeft even geduurd maar eindelijk zijn de vernieuwde versies van de HiMedia Q5 en de Q10 op de markt.  Zowel de HiMedia Q5 Pro als de Himedia Q10 Pro zijn voorzien van een nieuwe CPU, de Huawei Hisilicon HI3798CV200 Quad-core 64-bit high-performance ARM Cortex A53 NEON en een nieuwe GPU (video-processor) de High-performance multi-core GPU Mali T720 met OPENGL ES3.1 ondersteuning. De box draait op Android Lollipop 5.1. WiFi is ook verbeterd, dual band 802.11AC 2.4G/5.8G en ook de LAN verbinding is verbeterd tot Gigabit.

In tegenstelling tot zijn voorganger heeft de Q5 Pro geen SATA poort meer voor het aansluiten van een harde schijf, al kan dat natuurlijk altijd nog via USB.  De nieuwe HiMedia Q10 Pro heeft daar een nog betere oplossing voor, je kunt er gewoon een harde schijf instoppen. HiMedia-Q10-HDDDeze Q10 Pro is daardoor ook letterlijk het grote broertje van de Q5, een forse kast met als extra bijzonderheid een touchscreen aan de voorkant waarmee je de box kunt bedienen. Uiteraard is bij beide modellen een remote meegeleverd die overigens heel prettig werkt.

Klinkt allemaal geweldig die nieuwe specs, maar hoe presteren ze? Ik heb beide boxen getest en HiMedia mag trots zijn, het is inderdaad gelukt om de al geweldige Q5 en Q10 nog beter te maken. Beeldkwaliteit is van hoog niveau tot 4K@60 fps. Al mijn testbestanden werden zonder problemen afgespeeld, zelfs een 4K 60Mbps HEVC MKV bestand waar de meeste andere boxen moeite mee hebben.

De geluidskwaliteit is ongeëvenaard. De HiMedia kan vrijwel alle HQ geluidsformaten aan:  DOLBY DIGITAL, DTS, DOLBY TRUEHD, DTS MASTER, DOLBY ATMOS, DTS X.

HiMedia HD sound


HiMedia player en Wrapper

De geweldige beeld- en geluidskwaliteit is vooral te danken aan de eigen HiMedia Player, die je ook voor Kodi kunt inschakelen via de HiMedia Wrapper. Deze zorgt er voor dat alleen internetstreams door Kodi zelf worden afgespeeld. Komt de stream van je NAS, externe HDD of andere locale opslagmedia dan start Kodi de HiMedia Player. Het klinkt misschien ingewikkeld maar het werkt simpel en als een zonnetje.

Om kort te gaan, zowel de Q5 als de Q10 behoren tot de absolute top. Wil je een gedetailleerd en onafhankelijk testverslag lezen, kijk dan even op AVforums

Ben je een liefhebber van hoge kwaliteit beeld en geluid dan kun je niet om deze HiMedia boxen heen.


FacebookTwitterMore...