Het bleef lang stil aan de overkant in China. Minix kondigde de Z64 al aan in september van het vorig jaar. Daarna hoorden we niets meer, tot gisteren opeens het bericht verscheen dat de Z64 er is. Nou ja, hij is in de pre-sale, we hebben hem nog niet in huis.

De Z64 wordt geleverd in twee varianten, een versie die draait op Android en een versie met Windows 8.1.  De Minix Z64 met Windows is denk ik het meest interessant. Het zou me namelijk verbazen als de Z64 Android de Minix Neo X8-H Plus in prestaties  gaat overtreffen. Ik kan me vergissen, maar de specs  wijzen daar in ieder geval niet op. We gaan het zien.

De Windowsversie opent een hele nieuwe wereld, de Z64 is niet alleen een TV-box maar daarnaast ook te gebruiken als een volwaardige en volledig stille PC. Geen krachtpatser natuurlijk maar voor internetten , Facebooken, MS Office en dat soort zaken is dit kleine boxje zonder meer inzetbaar. Je kunt hem gewoon achter een beeldscherm “plakken”. Een ideale en goedkope extra PC.

Wat kunnen we verwachten van de Windows versie?

Minix geeft alvast antwoord op een aantal veel gestelde vragen.

  • De Minix Neo Z64 wordt geleverd met Windows 8.1 with Bing. Het is een volledige en geactiveerde versie van Windows 8.1, dus zonder vervaldatum. Enige verschil ten opzichte van de normale Windows 8.1 is dat Bing is ingesteld als standaard zoekmachine, maar dat kun je zelf eenvoudig wijzigen.
  • Upgraden naar Windows 10 ( zodra die beschikbaar is) kan , downgraden naar Windows 7 kan helaas niet.
  • Dual-boot met Android is niet mogelijk.  Het is alleen Windows of alleen Android. Er wordt mogelijk nog gekeken naar een Linux versie, maar niet op korte termijn.
  • De Z64 is voorzien van een 64-bit processor, de meegeleverde Windows is 32-bit.

 


Wat gaat de Z64 kosten?

We gaan de  Z64 met Android voor €179,90 aanbieden, de Z64 met Windows gaat €199,90 kosten. Aan een presale doen we niet, want de ervaring heeft geleerd dat  in de eerste versie van de Minixfirmware meestal nog wat foutjes zitten. Al zal dat bij de Windowsversie niet direct spelen natuurlijk. Hoe dan ook, eerst zien dan geloven. We hopen in de loop van de komende week de eerste exemplaren te ontvangen. Uiteraard gaan we beide versies testen en als alles in orde is start de verkoop.

Zoals gebruikelijk installeren wij op beide versies Kodi/XBMC inclusief een uitgebreid pakket add-ons volledig gratis  en als het lukt hebben we nog een paar leuke extra’s in petto.

Wordt vervolgd…..

 


FacebookTwitterMore...