En opeens was hij daar, de Minix Neo-X8-H Plus, de opgevoerde versie van de Minix Neo 8-H. Een echte verrassing want deze versie was niet aangekondigd. Minix heeft in dezelfde week ook nog de nieuwe firmware voor de X8  en de X8-H vrijgegeven. Een druk weekje dus. Laat ik beginnen met de X8-H Plus.

Anders dan de 8-H heeft de plusversie een AMlogic S812 Soc, snellere WiFi(802.11 ac) en sneller Ethernet(Gigabit). Bovendien ondersteunt deze Minix H.265 / HEVC hardware decoding. Deze codec haalt vergeleken met de H.264 een dubbele compressie ratio zonder dat dit ten koste gaat van de videokwaliteit. Verder zijn er geen verschillen met de X8 en X8-H dus ik zal mijn bevindingen beperken tot de nieuwe features.

WiFi-snelheid

Ik heb zelf geen 802.11 ac WiFi in huis dus heb ik noodgedwongen de test uitgevoerd met mijn 5Ghz en 2.4Ghz 802.11n netwerk en de Ookla Speedtest app. Opmerkelijk genoeg presteerde de X8-H plus aanmerkelijk beter dan de X8-H. Ik heb een 90/9Mbps internet abonnement, de X8-H haalde een gemiddelde downloadsnelheid van 39 Mbps de X8-H Plus haalde maar liefst een gemiddelde van 78 Mbps. Dat is een behoorlijke vooruitgang. De uploadsnelheid was bij beide apparaten 9Mbps.

Ethernet-snelheid

Helaas ben ik ook niet in het bezit van een Gigabit netwerk, dus ook in dit geval een gemankeerde test. De X8-H presteerde in dit geval beter dan de plusversie. 90 Mbps download op de X8-H en 85 Mbps op de X8-H Plus. De uploadsnelheid was ook hier gelijk nu 8 Mbps, zelfs iets lager dan via WiFi.

Nu zijn dergelijk snelheidstests nogal discutabel, dus hecht er niet al teveel waarde aan. Het lijkt me echter wel veilig te stellen dat de WiFi op de  X8-H Plus behoorlijk sneller is.


Afgelopen met dat gebuffer in XBMC dus?
Vergeet het maar. Ik kan het niet genoeg zeggen, je eigen internetsnelheid is in 999 van de 1000 gevallen niet de oorzaak van het bufferen van streams in XBMC. Oorzaak is vrijwel altijd het gebrek aan uploadcapaciteit van de aanbieder van de stream. Het probleem zit dus aan de andere kant van de lijn en al die goed bedoelde tips zoals legen van de XBMC cache helpen in zo’n geval niet. Je kunt je eigen kraan nog zo wijd opendraaien, als de andere kant alleen druppels levert wordt het niets. Dus niet zeuren als je illegale voetbalstream hapert of dat je een film moet kijken met meer pauzes dan op de commerciële zenders. Je wilt gratis kijken, gedoe is nu eenmaal de prijs van gratis.

H.265 video decoding

Ik heb een paar testbestanden geprobeerd. Het werkt prima, maar alleen met de 4K videoplayer. XBMC kan deze codec niet aan en crasht bij het afspelen van dergelijke video. Dat is overigens een bekend gegeven. Momenteel is deze feature dus nog voor een beperkt publiek zinvol.

Conclusie

De X8-H Plus is qua specificaties  een stukje beter dan de X8-H. Toch zit het voordeel eigenlijk alleen in de snellere WiFi. Alleen bezitters van een Gigabitnetwerk en/of 802.11 ac WiFi gaan er echt op vooruit. De H.265 decoding heeft ook maar een beperkte toepassing. Al met al hoeven bezitters van de X8-H dus niet ontevreden te zijn door de plotselinge introductie van de iets duurdere Plus. In de dagelijks praktijk ontlopen de apparaten elkaar niet.

Customversie

Er is momenteel nog geen customversie, voornamelijk omdat er nog geen geschikt backup- en recoverytool voor de X8-H Plus is. Zodra deze er is gaan wij de X8-H Plus alleen als custom uitleveren. Koop je hem nu dan krijg je uiteraard gratis een upgrade zodra de customversie beschikbaar is.

Nieuwe firmware voor X8 en X8-H

Het heeft even geduurd maar firmware versie 2 is er.  Er zijn ten opzichte van versie 1 de nodige verbeteringen, kijk maar even in de releasenotes op het forum. De meeste verbeteringen zijn al op jullie X8 aanwezig want wij hebben de customversies uitgeleverd op basis van de tussentijds vrijgegeven betaversies.

Als je de forumberichten leest zul je zien dat er nogal wat problemen zijn met het upgraden naar de nieuwe firmware, schrik niet. Wij gaan bouwen aan een nieuwe versie van onze customuitvoering en zullen er voor zorgen dat deze zo eenvoudig mogelijk geïnstalleerd kan worden.


FacebookTwitterMore...