Mocht het je zijn ontgaan, Minix heeft recent weer een firmwareupdate vrijgegeven voor de hele X8 serie en de X6. Meer info over versie 6 van de firmware vind je in het forum van Minix. Via de Wireless Update app kun je deze update eenvoudig zelf installeren.

De verbeteringen zijn overigens niet echt spectaculair. Minix heeft wel een leuke nieuwe optie toegevoegd. Je kunt de Minix ook gebruiken als server, zodat je bestanden op de Minix en daaraan gekoppelde opslagmedia kunt delen via je thuisnetwerk. Je kunt dat inschakelen in de Settings. Op het tabblad Advanced vind je de optie Samba server. Zodra je deze inschakelt zie je het IP-adres, de gebruikersnaam (root) en het wachtwoord (123)

minix samba

 

Dat was simpel maar hoe kun je nu de bestanden op je Minix benaderen via bijvoorbeeld je PC. Ik zal je hieronder laten zien hoe dat op een Windows 7 PC werkt. Op een andere Android kan het ook door bijvoorbeeld in Kodi of ES File Explorer een nieuwe netwerklocatie (server) in te voeren.


  • Open Windows Verkenner, klik op Extra en kies voor Netwerkverbinding maken

X8samba1

  • Geef het station een letter (bijvoorbeeld Z zoals in dit voorbeeld) en voer bij Map het IP-adres van je Minix in met twee backslashes ervoor en er achter een blackslash gevolgd door X8. Bij de Minix X8-H-Plus moet dat X8H zijn. Voorbeeld: \\192.168.0.102\X8 voor een X8 of X8-H of \\192.160.0.102\X8H voor een X8-H-Plus. Klik daarna op VoltooienX8samba2
  • Als de verbinding is gelukt krijg je een schermpje om de gebruikersnaam (root) en het wachtwoord (123) in te voeren.  Vink “Mijn referenties onthouden” aan en klik daarna op OK.
    X8samba3a
  • Je krijgt nu in Verkenner de mappen en bestanden op je Minix in beeld. Onder storage > external_storage vind je de aan de Minix gekoppelde opslagmedia.X8samba4

 

Hang een harde schijf aan je Minix en je hebt een eenvoudige en energiezuinige NAS. De Minix kun je desgewenst altijd aan laten want het stroomverbruik is minimaal.

 


FacebookTwitterMore...