Wat kun je verwachten van een Androidboxje van slechts €72,95? Niet veel zou je denken. Dan heb ik een verrassing voor je. De EM95 presteert namelijk bijna net zo goed als de twee keer zo dure Minix Neo U1. Voor degenen die kicken op Antutu Benchmark scores, vergelijk deze resultaten maar eens. (klik voor een duidelijker plaatje)

EM95 Antutu score

Hou je meer van de PC Mark 8 scores: Hier zijn ze (klik voor een duidelijker plaatje)

EM95-PCmark8

Nu ben ik persoonlijk niet zo van de benchmark scores want ze vertellen lang niet het hele verhaal. Ik heb de EM95 daarom aan de tand gevoeld op het gebied van de meest gebruikte toepassingen.


Kodi

De Android boxen worden meestal gekocht om Kodi te kunnen draaien. Inmiddels zijn zo’n beetje alle Androids in staat Kodi moeiteloos te draaien en de EM95 is wat dat betreft geen uitzondering. Ik heb de box getest met Kodi Isengard 15.2 en Kodi Jarvis Beta 4, het draait moeiteloos. Al mijn testbestanden werden zonder problemen afgespeeld. Ook het geluid is in orde, inclusief DTS en Dolby via de doorvoer optie. Fijnproevers zullen alleen de automatische framerate switch missen zoals de Minix U1 deze wel heeft. De kans op een af en toe schokkend beeld is dus wat groter zoals op vrijwel alle Android boxen. Eerlijk gezegd krijg ik daar nooit klachten over, dus blijkbaar is dit voor het gros van de gebruikers geen issue. Kodi laat zich prima besturen via de meegeleverde afstandsbediening.

Spotify

De Spotify app werkt ook op de EM95 uitstekend. De Android App van Spotify laat zich niet goed bedienen via de meegeleverde IR-afstandsbediening, zodat het aansluiten van een muis of flymouse een must is. Eventueel eenmalig om alleen je account in te stellen, want als je Spotify Premium hebt kun je dankzij Spotify Connect het afspelen op de EM95 regelen met je smartphone, tablet, computer or laptop. De EM95 heeft ook aansluitingen voor optisch geluid (SPDIF) en analoog via de A/V uitgang dus aansluiten op je versterker is geen probleem.

Netflix

Zoals alle Android boxen levert de EM95 geen Netflix in HD. De WeTek Core is de enige die dit wel kan. Netflix wordt dus afgespeeld in DVD-kwaliteit en zoals op alle Androids (met uitzondering van de WeTek Core) zal het beeld bij horizontale bewegingen soms schokken. Door in de instellingen van de EM95 de refreshrate op 24Hz te zetten is dit wel wat te verbeteren. Ook voor de bediening van Netflix laat de standaard afstandsbediening het een beetje afweten. Sluit een (draadloze) muis  of flymouse aan en het is opgelost.

WiFi en Ethernet

De WiFi prestaties van de EM95 zijn wat magertjes. Ik kom gemiddeld aan een downloadsnelheid van 23 Mbps via WiFi.  Dat kan sneller, maar is  maar 4 Mbps minder dan de score van de Minix U1 en voor streamen via internet ruim voldoende. Via de LAN kabel gaat het in ieder geval een stuk sneller: 120 Mbps, de Minix U1 klokt gemiddeld 122Mbps

Overig

De EM95 ziet er fraai uit en heeft een knop waarmee je de box aan- en uit kunt zetten. Handige oplossing die je niet op alle Androids vindt. Uiteraard kan aan-en uitzetten ook met de afstandsbediening. Er zijn ook 3 USB poorten, zodat je makkelijk randapparatuur kunt aansluiten. Kopiëren van bestanden naar een externe opslag loopt moeizaam of helemaal niet. Iets waar meer boxen met S905 processor die draaien op Android Lollipop last van hebben. Nu is dat niet een feature die veel mensen zullen gebruiken, maar het is goed om daar rekening mee te houden.

Conclusie

Zoek je een box om Kodi op je TV te kunnen gebruiken, dan is de EM95 een prima keuze. Ook voor de Spotifygebruikers is de EM95 een goedkope oplossing. Gebruik je voornamelijk Kodi dan kun je prima uit de voeten met de standaard afstandsbediening. Voor andere toepassingen is aansluiten van een muis/toetsenbord handiger. Natuurlijk haalt deze box niet de kwaliteit van de WeTek Core of de Minix Neo U1, maar de prijs vergoedt veel.


FacebookTwitterMore...