Het heeft even geduurd, maar eindelijk is ook de Minix X7  in een customversie  leverbaar.

Ik heb gemerkt dat de verwachtingen van klanten met betrekking tot de Minix X7 hooggespannen zijn. Te hoog misschien, want in feite is de X7 niet meer dan een snellere versie van de X5 met een betere WiFi-ontvangst vanwege de externe antenne. Qua mogelijkheden en beeld en geluid is er eigenlijk geen verschil.

Met de customversie wilde ik daarom graag iets bijzonders bieden en dat is denk ik redelijk gelukt.

Wat biedt de customversie aan extra’s:

DTS en Dolby 5.1 ondersteuning via XBMC en MXplayer

Ook via XBMC kun je nu genieten van surround sound, zelfs in DTS. Ook de voorgeïnstalleerde MXplayer kan Dolby 5.1 en DTS geluid produceren.
Dat kan zowel via de HDMI aansluiting als via SPDIF (optische audio)


Splinternieuwe XBMC die ook 1080p video vloeiend kan afspelen

Deze versie heeft een verbeterde hardware decoding die niet alleen 720p, maar zelfs 1080p films (met een lage bitrate) vloeiend kan afspelen. Hele zware 1080p films met hoge bitrates zullen nog schokken, maar het zal niet zo lang meer duren voordat XBMC ook onder Android alle HD-materiaal aan kan.

Mogelijkheid om zonder flashen updates van de firmware te installeren

De ontwikkelingen gaan snel dus de kans is heel groot dat de apparaten die ik vandaag uitlever over een paar weken op verouderde firmware draaien. Minix zelf heeft nog geen ingebouwde update functie. Zodra er een nieuwe firmware uitkomt moet het apparaat geflasht worden. Dat is voor de meeste gebruikers te hoog gegrepen. Je moet je Minix dan met je PC verbinden en raakt als snel verstrikt in de ontbrekende drivers en blokkades van Windows. Lukt het dan zit je nog met het probleem dat je alle instellingen weer moet nalopen en alle apps opnieuw moet installeren en instellen.

Voor deze problemen heb ik een workaround gevonden. Als er een nieuwe versie is kun je die installeren zonder dat je de Minix hoeft te flashen. Je hoeft zelfs de instellingen niet opnieuw te doen of de meegeleverde apps te installeren. Als je dat wilt kan ik zelfs maatwerkoplossingen op deze manier distribueren.

Ingebouwde handleiding

In de instellingen van de Minix X7 staat een koppeling met onze online handleiding. Hier kun je binnenkort ook de meldingen van updates van firmware en XBMC vinden met het stappenplan voor de installatie.

Handleiding Minix X7

Handleiding Minix X7

Geroot

De customversie is uiteraard geroot. Gevorderde gebruikers kunnen daardoor het systeem verder naar wens aanpassen. Ook is het daardoor mogelijk een afstandsbediening als Droid Mote op een Android smartphone of tablet te gebruiken.

Meer…

De Custom Minix X7  wordt in de Google Playstore gemeld als een Samsung apparaat waardoor je in de Playstore niet meer zo vaak de melding zult krijgen dat apps niet compatibel zijn. Je kunt ze dan in ieder geval installeren. Of ze dan ook altijd werken? Meestal wel. maar garanderen kan ik niets. Verder zijn er speciale keylayout-bestanden toegevoegd waardoor de Mele F10  en de MX3 afstandsbediening meer functies kunnen aansturen.

Nadelen?

Een hoop voordelen en elk voordeel heb,,,. De geleverde XBMCversie is nog niet helemaal stabiel. Hij zal wat foutmeldingen geven (die je rustig kunt negeren) en ook een incidentele crash is niet uit te sluiten. Ook de Minix zelf kan best nog wel eens tegensputteren. Maar wees gerust, er wordt door Minix en de ontwikkelaars van XBMC nog hard gewerkt aan betere software. Zodra er wat dat betreft wat te melden is kan ik nu een volledige update online uitleveren, die je zelf kunt installeren. Daarom durf ik het avontuur wel aan.


FacebookTwitterMore...