Beelink is een in Nederland nog minder bekend merk. Vreemd, want deze fabrikant maakt al jaren kwalitatief prima boxen. Hun nieuwste Android model is de GS1, Gearbest.com  was zo vriendelijk mij een exemplaar te zenden. De Beelink GS1 is de eerste box die geschikt is voor 6K Ultra HD, Niet dat je daar nu echt om zit te springen, want ik heb nog geen 6K TV’s op de Nederlandse markt gezien en ook 6K videomateriaal heb ik nog niet gevonden. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat hij 4K makkelijk aan kan.

Laten we eerst de specificaties even opsommen:

 • SoC – AllWinner H6 quad-core ARM Cortex-A53 1,8 GHz processor met Mali-T720MP2 GPU;
 • Werkgeheugen 2GB;
 • Interne opslag – 16GB eMMC flash;
 • Video: H.265/HEVC Main/Main10 profile @ level 5.2 high-tier tot 4K @ 60fps / 6K @ 30 fps, VP9 Profile 0/2, tot 4K @ 30fps H264/AVC BP/MP/HP @ level5.1, MVC, tot 4Kx2K @ 30fps, SmartColor 3.0 beeld optimalisatie;
 • Audio via HDMI, en optisch S/PDIF;
 • Gigabit Ethernet;
 • Dual band 802.11 b/g/n/ac WiFi;
 • Bluetooth 4.1;
 • Micro SD slot;
 • 1x USB 2.0, 1x USB3.0;
 • Afmetingen: 9.6 cm x 9.6 cm x 1.6 cm;
 • Gewicht – 190 gram.
 • Android versie 7.1.

De specs zien er prima uit, zelfs een USB 3.0 poort. Het kastje is fraai afgewerkt, voelt lekker zwaar aan en is erg compact. Zoals altijd bij Beelink wordt de box in een nette verpakking geleverd, met een HDMI-kabel, voeding en een afstandsbediening.

De box start lekker snel op, na 18 seconden is hij klaar voor gebruik. Het startscherm ziet er overzichtelijk uit, maar als dit toch niet helemaal je smaak is kun je uiteraard altijd een andere launcher installeren vanuit de Google Playstore.


De Beelink wordt gelukkig geleverd zonder een overdaad aan overbodige apps. Ruimte genoeg om zelf je favoriete apps toe te voegen.

 

De Google Playstore werkt zoals het hoort en de gebruikelijke apps als Kodi, Spotify, YouTube laten zich moeiteloos installeren. Uitzondering is Netflix, maar daar heeft Beelink een mooie oplossing voor. Daarover hieronder meer.

Video

Alle gebruikelijke videoformaten inclusief 4K worden zonder problemen afgespeeld, zowel via de standaard videospeler als via Kodi 17.6. Ik zal je niet vermoeien met een lijst van de geteste formaten. De Beelink is voorzien van Smartcolor technologie die de kleurweergave zou moeten verbeteren. In hoeverre dat nu echt het geval is blijft lastig te beoordelen. De beeldkwaliteit is in ieder geval uitstekend.

Audio

Dolby 5.1 en DTS 5.1 vormen geen probleem. Formaten met hogere kwaliteit zoals Dolby Digital Plus en Dolby True HD worden gedownmixed naar Dolby 5.1.  Hogere kwaliteit DTS speelt de box af als DTS 5.1.

WiFi Ethernet

Vergeleken met de 3 topboxen scoort de Beelink goed. Beelink heeft PCI-e WiFi wat weer sneller moet zijn dan het oudere SDIO. Dit zijn mijn resultaten.

Lezen/schrijven naar interne opslag

Hoe snel een box is blijft lastig te meten. Hier spelen diverse factoren zoals processor, werkgeheugen en lees- en schrijfsnelheden van/naar de interne opslag. Vooral de leessnelheid, met andere woorden de snelheid waarmee de informatie op de interne opslag wordt verwerkt geeft een goede indicatie. Dit is een bepalende factor voor o.a. snelheid van opstarten, openen van apps.

 

Hier scoort de Beelink duidelijk minder dan de top 3, toch zijn de resultaten nog alleszins redelijk. Om dat te ondersteunen heb ik de resultaten van de gerenommeerde Minix Neo X8H-Plus in de resultaten meegenomen.

Apps

De apps van de legale videodiensten vormen vaak een probleem op de Androidboxen. De Beelink scoort op dit gebied opvallend goed, de meeste apps werken gewoon.

    Beelink GS1
Ziggo Go ja
KPN ITV nee
Netflix 720p?
KijkTV ja
Videoland ja
NPO Start ja
RTL XL ja
NLZiet ja
Amazon Prime ja

Zelfs de Videoland app werkt prima inclusief de downloadoptie zodat je rustig een hele serie op je box kan zetten om offline te kijken. Handig op plekken zonder internet zoals tijdens vakantie.

Over Netflix moet ik wel even wat meer vertellen want dat is op de GS1 nogal bijzonder geregeld.

Netflix HD?

Als je de Google Playstore opent geeft deze aan dat de GS1 niet compatibel is, downloaden van de Netflix app is niet mogelijk. Gelukkig heeft de GS1 een eigen Appmarket aan boord. Daar kun je Netflix wel downloaden en installeren. Netflix geeft aan dat er een nieuwe versie beschikbaar is, maar die melding kun je negeren, want als je wilt updaten start de Google Playstore op en dan kom je weer niet verder. De Netflix app op niet gecertificeerde Android boxen geeft normaal gesproken uitsluitend SD beeld, 480p. Er is iets met deze versie van de Netflix app aan de hand, hij geeft namelijk anders dan bij andere versies wel aan dat van de films en series de 1080p en zelf de Ultra HD versie beschikbaar is . Bij afspelen is de kwaliteit van het beeld verrassend goed, zeker geen Ultra HD, maar het lijkt sterk op minimaal 720p. Is het een gemodificeerde app? Zekerheid heb ik niet maar het heeft er alle schijn van.

De Netflix app geeft overigens aan dat je de video’s ook kunt downloaden voor offline gebruik. Dat downloaden lukt wel maar als je het bestand dan wil afspelen geeft de app aan dat er iets mis is met het videobestand. Jammer, het was te proberen.

Shortcut app

In de laatste firmware update heeft Beelink een handige app geïntroduceerd, de Shortcut app. Deze voegt nog meer functionaliteit toe aan de toch al handige remote, Je kunt aan een aantal toetsen een snelkoppeling naar een app naar keuze toevoegen.

Handige oplossing die ik nog niet eerder heb gezien.

Updates en ondersteuning

Beelink heeft een wireless update systeem. Je krijgt netjes een melding in beeld als er een update van firmware beschikbaar is. Deze laat zich dan met een paar simpele klikken installeren. Mocht je problemen krijgen met je Beelink dan kun je terecht in het forum van Beelink

Conclusie

Dat 6K gedoe is natuurlijk een marketing trucje, toch heeft de Beelink GS1 mij prettig verrast. Een mooi compact, compleet en prima werkend boxje met een paar opvallende bijzonderheden. Echte grote nadelen zijn er niet of het moet de niet volledige ondersteuning voor Netflix HD zijn.  Voordelen zijn de extra’s als eigen appstore, shortcut app. Ook de snelle WiFi, goede ondersteuning via firmware updates en een eigen forum zijn zaken die je op andere boxen in deze goedkope prijsklasse niet snel zult vinden.

Nadelen

 • Geen echte ondersteuning voor Netflix HD

 

Voordelen

 • Snelle WiFi en Ethernet
 • Compact en robuust design
 • Online firmware updates
 • Ondersteuning via eigen forum
 • Bijzondere Netflix app
 • Handige shortcut app
 • Ondersteunt Videoland, RTL XL, Ziggo Go, NLZiet.
 • Lage prijs

 

Waar te koop?

Vreemd genoeg is deze box in Nederland voor zover ik heb kunnen nagaan nog niet te koop. Is er iemand die deze box in zijn assortiment opneemt, neem dan even contact op dan plaats ik met alle plezier een linkje.

Je kunt voor deze box dus voorlopig alleen terecht bij de Chinees.

Gearbest:  € 53,37 Geen trek in bijkomende douanekosten? Kies voor een G-W warehouse. Is de optie G-W waeehouse niet beschikbaar? Kies dan de verzendmethode Priority line. Meer info.

Geekbuying.com € 56,30

 

Vragen, opmerkingen?

Heb je een vraag, moet ik nog even wat voor je uittesten met deze box? Plaats een berichtje hieronder en ik zal kijken wat ik voor je kan doen.


FacebookTwitterMore...