De Z64 van Minix laat nog even op zich wachten. Laatste berichten zijn dat deze eind januari beschikbaar is. De concurrentie zit ondertussen natuurlijk niet stil. Na het weekend krijg ik een mooi alternatief binnen, de CX-W8 Wintel die is voorzien van Windows 8.1.

Update: De leverancier van de CX-W8 blijkt geen exemplaren met een Windowslicentie te kunnen leveren. Heb je liever een mini PC met een geldige Windows dan hebben we wel een ander alternatief in de aanbieding: de PiPo X7 Windows TV Box

Ik heb een proefexemplaar in huis en zal mijn eerste ervaringen alvast delen.

De box wordt geleverd in een weinig flitsende bruine doos, maar het apparaatje zelf ziet er fraai uit. Hij heeft dezelfde afmetingen als een Apple TV en is dus nog wat kleiner dan de Z64 van Minix. HDMI-aansluiting, 2 x USB, 1 x micro-USB, RJ45 Lan,  headphone, micro SD-poort en een aan/uit-schakelaar aan de voorkant. HDMI-kabel en een voeding wordt meegeleverd.

CX-W8 Wintel Intel Atom Z3735F Windows 8.1

Binnenin draait een Intel Atom Z3735F 1.33 GHz Quadcore processor. De box heeft 2 Gb werkgeheugen en 32 Gigabyte opslag. Met een SD-kaartje kun je daar nog 64 Gigabyte aan toevoegen.


De Windowsversie (Windows 8.1 with Bing) is Engelstalig. Na opstarten moet je de bekende Windowsprocedure even doorlopen maar daarna kun je in de instelling het Nederlandse taalpakket downloaden en installeren. Niet alles wordt trouwens vertaald merkte ik, maar dat lijkt me niet onoverkomelijk.  Van het Bing-gedoe merk je trouwens niet veel. Je kunt zaken als standaard zoekmachines gewoon naar eigen wens aanpassen. Het is een volledige Windows 8.1 met alle voor- en nadelen van dien.

De CX-W8 loopt gelet op het toch wat beperkte werkgeheugen verrassend soepel. Up- en downloadsnelheden scoren een dikke voldoende. De CX-W8 doet wat dat betreft niet onder voor mijn desktop. De beeldkwaliteit die de Intel HD Graphics processor levert is ook goed.

Kodi/XBMC – Netflix – Popcorn Time – Spotify
Ik hoef er denk ik niet veel woorden aan vuil te maken, dat loopt net zo goed als op je lap- of desktop. Voor die toepassingen wint deze Windowsbox het duidelijk van de Androids. Vooral Netflix in HD is een verademing. Windows apps uit de Microsoft Store bewijzen op de TV eindelijk hun nut. Ook de Spotify client op de CX-W8 kun je via Spotify Connect met je smartphone of tablet bedienen.

Zijn er nadelen ten opzichte van de Androidboxen? Jazeker, de Windows 8 interface is niet echt geschikt voor de flymouse/toetsenbord apparaten die we van de Androids kennen. Je hebt wel een echt toetsenbord met een muis of touchpad nodig wil je een beetje handig kunnen navigeren. Toepassingen als Miracast zijn niet beschikbaar. Airplay wel maar dan alleen binnen Kodi/XBMC.  Bij sommige programma’s mis ik de handige interface die je van de Android apps kent.

(voorlopige) conclusie

Er valt nog veel meer te verkennen. Kun je er ook OpenElec op draaien bijvoorbeeld.  Genoeg dingen om nog even mee te spelen. Daarom een voorlopige conclusie.

Met de CX-W8 zal de wens van velen in vervulling gaan. Een box die qua Kodi/XBMC net zo goed presteert als je laptop. Netflix in HD en Popcorn Time met die mooie Windowsinterface, daar zitten velen op te wachten. Alle mogelijkheden van een Windows PC in een klein boxje. Dat Minix dit met de Z64 kan overtreffen is niet aannemelijk, want de hardware is zo goed als identiek en uiteraard ook de Windows 8.1 met Bing die op beide boxen draait. Misschien ligt de verhouding anders als we de Androidversie van deze boxen kunnen vergelijken. Ik verwacht echter niet dat de Minix Z64 onder Android beter gaat presteren dan het huidige topmodel, de Minix Neo X8-H-Plus. Het meest interessante is toch wel de mogelijkheid Windows te draaien. Dat opent een wereld van toepassingen. Koppelen touchscreen, DVD-speler, webcam, externe geluidskaart, het kan allemaal moeiteloos.

 


FacebookTwitterMore...