Toen Minix een paar jaar geleden de Neo X8 serie uitbracht was de Minix Neo X8-H Plus zonder meer de beste Android op de markt. De opvolger, de Neo U1 was net zo goed en ook nog een stuk sneller. Daarna heeft Minix toch een beetje zijn glans verloren en is links en rechts gepasseerd door onder andere de Nvidia Shield en HiMedia Q5/Q10.  Brengt de nieuwe Neo U9-H Minix terug aan de top?

Aan de buitenkant is er geen verandering te zien, de U9-H heeft exact dezelfde behuizing. Binnenin is er wel het nodige veranderd, een nieuwe AMlogic S912 octacore 64 bit processor en een ARM Mali-820MP3 videoprocessor. De U9-H draait op Android 6.0.1. Er is nu ook DRM ondersteuning voor  Microsoft Play Ready 3.0 en Google Widevine Level 1, wat in theorie zou moeten betekenen dat meer video-apps werken op de nieuwe Minix. Netflix nu eindelijk ook op de Minix in HD?


Ik heb de Minix nu een weekje draaien en ben er best tevreden mee. Vrijwel iedereen koopt zo’n kastje om Kodi te kunnen draaien en dat werkt uitstekend. Opvallend genoeg wordt er geen XBMC voor Minix meer meegeleverd maar alleen de officiële Kodi 17. XBMC for Minix is ook niet meer nodig, Kodi op de Minix kan nu ook multikanaal HD-geluid zoals Dolby True HD, Dolby Atmos, DTS -HD etc. afspelen via HDMI passthrough. Dergelijke formaten zul je via de Kodi add-ons niet veel vinden denk ik, maar mensen die nog een paar Blu-ray rips op een opslag hebben staan kunnen deze met een gerust hart via de Minix spelen.

Netflix in HD

Inderdaad het werkt, maar toch op een andere manier dan ik had verwacht. Minix heeft namelijk geen officiële licentie van Netflix kunnen regelen (lees dit voor meer info). Er is wel een speciale Netflix HD app, maar dat lijkt op een gehackte versie. Het is dus maar de vraag of dit wel blijft werken. In het verleden zijn er meer van dergelijke gehackte Netflix apps geweest, deze werden uiteindelijk door Netflix geblokkeerd. Ik kan het niet goed controleren, maar het lijkt er op dat de beeldkwaliteit beperkt is tot 720P en in ieder geval ontbreekt Dolby 5.1 geluid. Netflix met wat beperkingen. De meeste moderne TV’s hebben al een Netflix app aan boord dus geen ramp.

Ziggo Go

Goed nieuws, anders dan op de Minix U1 werkt de app van Ziggo Go wel op de Minix U9-H. Ben je abonnee van Ziggo dan kun je de Minix dus ook op een kamer zonder kabelaansluiting gebruiken om daar TV te kijken. De beeldkwaliteit is uitstekend.

Videoland

Deze Netflix concurrent wordt door RTL de laatste tijd sterk gepromoot zodat ik ook deze app eens heb uitgeprobeerd. Dat was een bittere teleurstelling. Als ik inlog kom ik direct in een map Downloads en als ik daar uit wil krijg ik de melding dat er geen internetverbinding is. Die is er toch echt maar het lukt eenvoudig weg niet om in het hoofdscherm te kunnen komen. Frustrerend. Ik heb het nog eens op wat andere boxen getest, met hetzelfde resultaat. Alleen op de Xiaomi Mi box en de Nvidia Shield kreeg ik de Videoland  Android app werkend. Geen idee waar dat precies in zit, maar misschien kan RTL de app eens laten aanpassen?

Minix Neo A3 remote

minix-a3-remote

Minix heeft ook een nieuwe remote uitgebracht, de Minix Neo A3. Deze is gelijk aan de A2 Lite maar heeft als extra een ingebouwde microfoon zodat je o.a. ook de voicebesturing van Google kunt gebruiken. Het zou in alle apps moeten werken maar dat ik kreeg het niet overal aan de praat. Een zoekopdracht inspreken in een Kodi add-on zoals op de Xiaomi Mi Box zit er helaas niet in. Het is leuk maar of dat microfoontje de meerprijs ten opzichte van de A2 Lite waard is….

Conclusie

Minix heeft weer een puik apparaat geproduceerd. Het verschil  met de U1 is niet zo groot misschien, vergeleken met de Neo X8-H plus heb je een sneller en veelzijdiger apparaat. De absolute top blijft de Nvidia Shield, maar het gat ten opzichte van de Shield is kleiner geworden. Vergeet niet dat de Shield ook een stuk duurder is. Heb je een Minix Neo U1 dan is er geen reden om over te stappen. Is je oude Android aan vervanging toe dan kan ik de Minix U9-H aanbevelen. Ik verkoop nu al bijna 5 jaar Minix en kan je garanderen dat ze zo goed als nooit problemen geven. Ik heb er eerlijk gezegd zelden één retour gehad omdat deze niet beviel.  Dat zegt genoeg over de kwaliteit van de Minix boxen denk ik.

Wil je een gedetailleerde test lezen? Kijk dan eens op de website van CNX-soft.

Waar kopen?
De Minix is momenteel het goedkoopst bij Amazon. Voor slechts €131,- heb je dit topapparaat in huis

 

Ook de onderstaande video reviews zijn de moeite waard.

 

 

 

 

 

 

Waar kopen?

Wij leveren de Minix niet meer zelf.

Momenteel is de Minix U9-H het goedkoopst bij Amazon. Voor € 131 heb je dit topapparaat in huisFacebookTwitterMore...