NB: Deze handleiding is gebaseerd op de nieuwe Kodi 17

Wat is Kodi nou eigenlijk?

Kodi is in de basis een mediaspeler, dus een programma waarmee je muziek- en videobestanden kunt afspelen. Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld Windows Media Player. Kodi is echter veel uitgebreider en heeft veel meer mogelijkheden. Bekendste voorbeeld daarvan zijn wel de Kodi add-ons.

Wat zijn Kodi add-ons?

Als je Kodi op je systeem installeert is alles nog leeg. Er valt niets te kijken of te luisteren. Je kunt je eigen muziek of video’s toevoegen zoals in de meeste mediaplayers. Bijzondere van Kodi is dat je deze speler ook kunt voorzien van zogenaamde add-ons, toevoegingen die via je internetverbinding websites met muziek, video en informatie koppelen aan jouw Kodi. Deze add-ons worden niet door de makers van Kodi gemaakt, maar door diverse enthousiaste programmeurs die geheel gratis en vrijwillig zo’n koppeling aanbieden en onderhouden.

Mooi voorbeeld zijn de add-ons Uitzending Gemist  en RTL XL die zijn gemaakt door Bas Magré. Hij heeft via deze add-on de websites van UitzendingGemist.nl  en RTL XL aan Kodi gekoppeld zodat je binnen Kodi je gemiste programma’s kunt kijken. Zo zijn er nog veel meer add-ons die Kodi koppelen met legaal via het internet toegankelijke video en muziek, zoals YouTube, Dumpert, muziekdiensten als Qobuz, Deezer en veel meer.

Iedereen weet dat er op internet ook heel wat illegaal aanbod is en dus zijn er ook handige programmeurs die add-ons hebben gemaakt die Kodi koppelen met websites die illegaal films, series en muziek aanbieden. Voorbeeld: de add-on 123movies die het aanbod op de website 123movies binnen Kodi beschikbaar maakt. Er zijn zelfs  geavanceerde add-ons die het aanbod van meerdere websites via een zoekmachine koppelen. Exodus is daar een goed en bekend voorbeeld van.

 

koditrein

Kodi is de locomotief, de add-ons zijn de wagons die je er aan kunt hangen.

 


Kodi handleiding

Kodi is zo uitgebreid dat het ondoenlijk is alle mogelijkheden te beschrijven. Daarom een korte handleiding om je op weg te helpen. Voor een volledige handleiding kun je terecht in de uitgebreide Kodi Wiki

Tip!  De nieuwe Kodi 17 bestuur je het makkelijkst met de pijltjestoetsen.

Na opstarten kan Kodi traag reageren omdat er automatische updates worden geïnstalleerd. Laat Kodi daarom eerst even een minuut of 5 met rust totdat alle updates zijn uitgevoerd.

Eigen muziek- en films toevoegen

Je kunt in Kodi je complete voorraad foto’s, muziek en films laden, daar zul je waarschijnlijk wel uitkomen. Zo niet, op Computer Totaal.nl vind je een uitgebreide Nederlandse handleiding. Een nog betere maar Engelstalige handleiding vind je op AndroidPCreview.com

Kodi add-ons

Laten we en paar interessante add-ons verkennen:

uitzending gemistUitzending Gemist

Een prima add-on om de werking van Kodi onder de knie te krijgen.

Klik op Add-ons -> Video Add-ons en zoek de Uitzending Gemist add-on op.

Open Uitzending Gemist en je krijgt een lijst met programma’s te zien. Dan is het klikken en afspelen.

rtlxlxoticonRTL XL en Retrospect

Voor uitzendingen van RTL kun je de add-on RTL XL gebruiken. Zoek je meer mogelijkheden probeer dan eens de Retrospect add-on.

Retrospect heeft in de afdeling Nationaal niet alleen de gemiste uitzendingen van de NPO, maar ook die van RTL, SBS6, Veronica, Eén, Canvas en Sporza.  Onder Sport -> Eredivisie Live vind je samenvatting van Fox Sports uit de Nederlandse, Engelse, Belgische en Italiaanse competitie en nog veel meer.

Onder Video zijn o.a. de filmtrailers van Pathé te vinden.

 

Loopt de ondertiteling niet helemaal synchroon?

Klik op de OK toets en dan op het icoontje Ondertiteling links naast het tandwiel rechtsonder. Kies Ondertitels synchronisatie.

Je krijgt dan weer zo’n zelfde schuifbalkje als hierboven getoond bij “Synchroniseren van geluid”.

Blijven de ondertitels verkeerd lopen klik dan weer op Ondertiteling en kies voor Downloaden . De ondertitelings add-on gaat dan op zoek naar alternatieve ondertitels. Welke je moet hebben is een kwestie van uitproberen.

Geen ondertitels gevonden? Probeer ze handmatig tezoeken. Deze optie zit helemaal rechts in het scherm. Gebruik de naam van de film en het jaar tussen haakjes. Bijvoorbeeld World War Z (2013) Bij een serie is de bekende code S01E04  (seizoen 1 episode 4) handig.

Wij hebben Specto zo ingesteld dat de zoekmachine de bronnen zoekt en dan automatisch de best beschikbare bron kiest.
Wil je liever zelf de bron uitkiezen dan kun je in Specto onder Gereedschap. Instellingen: afspelen het Automatisch afspelen uitzetten.

genesisautoplay

Geluid niet synchroon?
Het kan voorkomen dat het geluid niet helemaal synchroon loopt. Je kunt dit oplossen door op de OK knop te klikken. Klik vervolgens op het tandwiel rechtsonder in beeld.

Kies vervolgens voor Geluids en Ondertitel Instellingen > Geluid Synchroniseren en je krijgt een balkje in beeld dat je met de pijtjestoetsen naar links of rechts kunt verplaatsen. Meestal komt het geluid te vroeg dus door het wat later te zetten is het snel opgelost. Loopt het goed dan kun je via de terugtoets het menu verlaten.

 

Tip! Sluit Kodi altijd netjes af via de knop in het startmenu!

 

Tot zover je eerste kennismaking met Kodi. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen dan vind je vooral op Facebook een aantal handige pagina’s zoals:

XBMC Series & Movies

Deel deze pagina

FacebookTwitterMore...