Deze app is zo uitgebreid dat het bijna ondoenlijk is alle mogelijkheden te beschrijven. Daarom een korte handleiding om je op weg te helpen. Voor een volledige handleiding kun je terecht in de uitgebreide Kodi Wiki.

Na opstarten kan Kodi traag reageren omdat er automatische updates worden geïnstalleerd. Laat Kodi daarom eerst even een minuut of 5 met rust totdat alle updates zijn uitgevoerd. Dan is het tijd om de add-ons te verkennen. Je kunt in Kodi je complete voorraad foto’s, muziek en films laden, daar zul je waarschijnlijk wel uitkomen. Zo niet, op Computer Totaal.nl vind je een uitgebreide Nederlandse handleiding. Een nog betere maar Engelstalige handleiding vind je op AndroidPCreview.com

Let op! Als je onze versie van Kodi voor het eerst opstart is deze voorzien van het standaard uiterlijk,
de zogenaamde Confluence skin.
Zodra je de werking van Kodi een beetje onder de knie hebt kun je de schitterende Aeon MQ6 skin eens proberen.
Deze skin is al door ons voorgeïnstalleerd, je kunt hem activeren volgens de stappen in de video op deze pagina.

Kodi add-ons

Een hele interessante functie van de Kodi app is de mogelijkheid direct online films en series te kijken via diverse add-ons. Deze add-ons staan los van Kodi en worden door andere partijen gemaakt en onderhouden. Dus als ze niet goed werken, nooit Kodi of je kastje de schuld geven.

Laten we en paar interessante add-ons verkennen:

uitzending gemistUitzending Gemist

Een prima add-on om de werking van Kodi onder de knie te krijgen. Je vindt deze add-on onder Video’s -> Add-ons.

Open Uitzending Gemist en je krijgt een lijst met programma’s te zien. Dan is het klikken en afspelen.
Zodra de stream is gestart heb je ook het bedieningspaneel van Kodi in beeld. Dit verdwijnt na een paar seconden. Je kunt dit menu met de OK-knop of een muisklik in het scherm weer oproepen.
xbmc-menu

Geluid niet synchroon?
Het kan voorkomen dat het geluid niet helemaal synchroon loopt. Je kunt dit oplossen door op het speakertje rechtsonder te klikken.

Kies vervolgens voor Geluid Synchroniseren en je ziet boven in een balkje in beeld dat je met de muis of de pijtjestoetsen naar links of rechts kunt verplaatsen. Meestal komt het geluid te vroeg dus door het wat later te zetten is het snel opgelost. Loopt het goed dan kun je via de terugtoets of rechtermuisknop dit menu verlaten.

synchroniseren

rtlxlxoticonRTL XL en XOT

Voor uitzendingen van RTL kun je de add-on RTL XL gebruiken. Zoek je meer mogelijkheden probeer dan eens de Retrospect add-on.

Retrospect heeft in de afdeling Nationaal niet alleen de gemiste uitzendingen van de NPO, maar ook die van RTL, SBS6, Veronica, Eén, Canvas en Sporza.  Onder Sport -> Eredivisie Live vind je samenvatting van Fox Sports uit de Nederlandse, Engelse, Belgische en Italiaanse competitie en nog veel meer.

Onder Video zijn o.a. de filmtrailers van Pathé te vinden.

Films en series kijken via Kodi

Er zijn diverse add-ons die dit mogelijk maken. Hou er rekening mee dat het aanbod vrijwel altijd afkomstig is van illegale bronnen. Vaak zijn het websites waarvan het aanbod via een add-on in Kodi te benaderen is. Op deze websites en de servers waarop de films staan wordt uiteraard jacht gemaakt, dus schrik niet als de streams niet werken. Je zult in zo’n geval bijvoorbeeld de melding Script Error/Fout in script krijgen. Ook zal de Nederlandse ondertiteling niet altijd beschikbaar zijn. Daar is niets aan te doen, je zult dat voor lief moeten nemen. Ook bufferen, plotseling stoppen van de stream zijn zaken die je regelmatig kunt tegenkomen. Wil je al dat gedoe niet, kies dan voor een legale betaalde dienst zoals Netflix. Het aanbod is daar misschien wat minder maar het werkt wel beter en eenvoudiger.

SpectoSpecto

 

Specto is een goed werkende add-on die is gebaseerd op het inmiddels zo goed als onbruikbare Genesis.

Deze add-on hebben wij zo ingesteld dat films en series automatisch worden opgezocht en afgespeeld. Ook de NL ondertiteling wordt (indien beschikbaar) automatisch geladen. Kind kan de was doen.

Open Specto, kies Films en dan Uitgelicht. Je krijgt dan een overzicht van recente films. Kies maar wat uit. Je ziet dan van alles gebeuren, Specto gaat bronnen zoeken en kies de best beschikbare kwaliteit uit. De film wordt vervolgens gestart inclusief ondertiteling.

Loopt de ondertiteling niet helemaal synchroon, klik dan op  Ondertitels synchroniseren. Je krijgt dan weer zo’n zelfde schuifbalkje als hierboven getoond bij “Synchroniseren van geluid”.

Wil je liever zelf de bron uitkiezen dan kun je in Specto onder Gereedschap. Instellingen: afspelen het Automatisch afspelen uitzetten.

genesisautoplay

salts

SALTS

Afkorting voor Stream All The Sources, is ook een prima add-on voor films en series. Ook deze add-on hebben wij zo ingesteld dat films en series automatisch worden opgezocht en afgespeeld. Je zult wat foutmeldingen krijgen zoals “Bronnen buiten tijdslimiet”. Niet schrikken, dit is normaal. Gewoon even afwachten tot de film start.

De NL-ondertiteling wordt echter niet automatisch geladen, dat doe je als volgt

Ondertitels laden

Roep het menu op via de OK knop of een linker muisklik ergens in het scherm. Onderin rechts zie je dan een knopje voor de ondertiteling.

velocitysubs

Klik op Downloaden en Kodi gaat op zoek naar ondertitels.

De onderstaande video toont het proces van kiezen van een film tot en met het downloaden van de ondertitels.

Geen ondertitels gevonden? Probeer ze handmatig tezoeken. Deze optie zit helemaal rechts in het scherm. Gebruik de naam van de film en het jaar tussen haakjes. Bijvoorbeeld World War Z (2013) Bij een serie is de bekende code S01E04  (seizoen 1 episode 4) handig.

Loopt de ondertiteling niet helemaal synchroon, klik dan op  Ondertitels synchroniseren. Je krijgt dan weer zo’n zelfde schuifbalkje als hierboven getoond bij “Synchroniseren van geluid”.

Phoenix

Via deze add-on plaatsen gebruikers hun lijsten van films en live streams. Er zit van alles bij, ook films in 1080p en soms met Dolby 5.1 geluid. Aanraders zijn de lijsten van TNPB en Rockcrusher.

Sport

Er zijn vele add-ons die live kijken naar sport mogelijk maken.  Het is soms een tijdje zoeken naar een werkende link maar er zijn livestreams van talloze wedstrijden. Hou er wel rekening mee dat de beeldkwaliteit meestal niet al te best is en bij populaire wedstrijden kan de stream regelmatig bufferen. Dat is nu eenmaal het risico van gratis en illegaal kijken. Een paar tips.

SportsDevil
Deze add-on is een oudgediende maar staat nog steeds garant voor een enorme voorraad sportstreams. In de afdeling Live Sports vind je de inhoud van diverse websites. Kwestie van proberen. Livestreamhunter is meestal een goede bron.

Live Mix
Geen Nederlandse streams, maar wel heel veel buitenlandse sportkanalen en buitenlandse zenders.

Zem 

Op dit moment is Zem de beste add-on voor gratis live streams. Binnen Zem heb je de afdeling Sports. Daarin vind je Sport365.live. Daar moet je zijn, maar om ze in beeld te krijgen moet je wel even wat handelingen uitvoeren. Dit zijn ze:

  • Open Sports365.live.
  • Klik op OK als je een melding krijgt.
  • Klik op “Update parser file”.
  • Klik op “Refresh Listing”.

Het overzicht van streams zal nu in beeld komen met onder elke vermelding een aantal links. Starten die links niet? Ga dan even via je browser (mag ook op een laptop of pc op hetzelfde netwerk) naar www.sport365.live en klik in de linker balk op Live. Schrik niet van de pop-ups die verschijnen. Gewoon je browser sluiten en de link in de add-on opnieuw proberen.

Mis je een bepaalde add-on?

Add-on Installer

Onder Programma’s vind je de add-on met de toepasselijke naam Add-on Installer. Deze biedt toegang tot tientallen add-ons je met één klik kunt installeren. Op de site TVaddons.ag kun je meer informatie vinden over de in deze Installer opgenomen add-ons.

addoninstaller

 

Community Portal

Kun je de gewenste add-on niet vinden via de Add-on installer, probeer dan de Community Portal.  Via de zoekfunctie is zo’n beetje elke add-on te vinden.

Tot zover je eerste kennismaking met Kodi. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen dan vind je vooral op Facebook een aantal handige pagina’s zoals:

XBMC Series & Movies

Deel deze pagina

FacebookTwitterMore...